• Početna>
  • Vesti>

Usvojen budžet opštine Severna Mitrovica za narednu godinu

Odbornici opštine Severna Mitrovica danas su, većinom glasova, usvojili opštinski budžet za 2019. godinu u iznosu od 6,04 miliona evra. Budžet ne zadovoljava realne potrebe opštine poručio gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Rakić je rekao da je budžet za 2019. godinu manji od realnih potreba opštine Severna Mitrovica ali da se nada da će manjak biti nadoknađen sredstvima iz budžeta pojedinih ministarstva u prvom redu Ministarstva administracije i lokalne samouprave i Ministarstva za zajednice i povratak.

“U Prištini svojevoljno projektuju broj stanovnika Severne Mitrovice, pa iz godine u godinu imamo mali budžet. Budžet Ministarstva administracije i lokalne samouprave uvećan je, imamo obećanje da će odatle manjak u opštinskom budžetu biti nadoknađen, realizacijom određenih projekata” rekao je Rakić.

Šefica opštinske administracije Adrijana Hodžić, koja je predstavila odbornicima budžet, istakla je da će naredna godina zbog umanjenog budžeta biti izazovna, naročito kada su u pitanju subvencije, infrastrukturni projekti i obrazovanje.

“Ono što je pozitivno jeste to da je gradonačelnik već započeo razgovore sa nekim od ministara kako bi se nadomestio nedostatak novca u opštinskom budžetu. Mislim da je doneta dobra odluka kada je u pitanju budžet sa kojim raspolažemo, podržaćemo jako zdravstvo u 2019. godini  i nadam se da ćemo unaprediti zdravstvene usluge kako bi građani imali odgovarajuću zdravstvenu zaštitu” istakla je Hodžić.

Ona je navela da će se truditi da NVO podrže kroz sredstva koja budu obezbeđena od strane određenih ministarstava i da će, kada su u pitanju subvencije, opština Severna Mitrovica u narednoj godini fokusirati pre svega na pomoć porodicama čija deca iziskuju lečenje.

Ksenija Božović ispred Građanske inicijative SDP na današnjoj sednici zamerila je što je materijal u vezi sa budžetom, koji je dostavilo resorno ministarstvo iz Prištine, sačinjen samo na albanskom jeziku, zatraživši da se ubuduće ovo ne dešava i da se poštuje dvojezičnost koja je ustavom garantovana.

Budžet opštine Severna Mitrovica u narednoj godini, za čije usvajanje je glasalo 15 odbornika, biće manji za oko 400.000 evra u odnosu na ovu godinu.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva administracije i lokalne samouprave, OEBS-a, UNMIK-a i EU.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još