Pravosuđe funkcioniše ali ima još mnogo posla

Jedanaest meseci od početka integracije srpskih tužilaca i sudija u kosovski pravosudni sistem  može se reći da je pravosuđe na severu Kosova profunkcionisalo ali da je daleko od zadovoljavajućeg, ocenjeno je na završnoj konferenciji o pravosudnom sistemu na severu Kosova koju je u Kosovskoj Mitrovici organizovao Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

Glavni tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici Šućri Sulja, ocenio je na konferenciji da je pravosudni sistem, nakon integracije pravosuđa, funkcionalan na celom Kosovu.

Sulja je istakao da su pozitivni efekti Briselskog sporazuma, koji se odnosi na pravosuđe, već danas vidljivi i da se jedanaest meseci nakon početka integracije na severu Kosova beleži za 20% manje krivičnih predmeta.

On je naveo i to da su svi zastareli predmeti koji se odnose na četiri opštine na severu Kosova zaključeni i da su tužioci maksimalno angažovani.

Naveo je takođe da su međuljudski odnosi u tužilaštvu dobri sa čime se složio i rukovodilac odeljenja Apelacionog suda u Mitrovici, sudija Milan Bigović, dodavši das u međukolegijalni odnosi mimo svakog očekivanja izvanredni.

Govoreći o funkcionisanju sudova, Bigović je istakao  da u ovom sudu, za razliku od ostalih sudova na Kosovu, imaju manjak predmeta, zbog tumačenja nadležnih u Prištini da sudije ovog suda treba da rade samo na predmetima iz 2018. godine.

Bigović je naveo da su u odeljenju Apelacionog suda u Mitrovici za 11 meseci rešili oko 100 predmeta što, kako je ocenio, nije za pohvalu i istakao da u odeljenju radi sedam sudija i da je mesečna norma jednog sudije 20 predmeta.

Bigović je podsetio da je 47 srpskih sudija uključeno u ovdašnji pravosudni sistem ocenivši da se radi o veoma iskusnim profesionalcima koji će poboljšati pravosudni sistem na Kosovu.  Govoreći na konferenciji, Bigović je upozorio na različito tumačenje nadležnosti odeljenja Apelacionog suda u Mitrovici, izrazivši nadu da će ovaj problem biti uskoro rešen.

Izvršni direktor ACDC Dušan Radaković ocenio je da su kroz projekat bili fokusirani na praćenje procesa integracije pravosuđa na severu Kosova, da proces integracije traje još uvek i da je veoma značajan i zbog demokratizacije kompletnog kosovskog društva.

Radaković se zahvalio predsedniku Osnovnog suda u Mitrovici Nikoli Kabašiću, sudijama i tužiocima, na saradnji za koju je kazao da je bila na visokom nivou.

On je napomenuo da je zapravo ACDC servis građana, a svi projketi imaju za cilj da informišu i pomognu građanima da se u novonastaloj situaciji snađu.

Konferencija na IBCM u Mitrovici bila je organizovana u okviru projekta “Praćenje pravosudne reforme na severu Kosova”, koji je finansiski podržava NED.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još