Poljoprivreda otvara prostor za pomoć Srbima na KiM

Radna grupa za ubrzani razvoj poljoprivrede na Kosovu i Metohiji, formirana povodom realizacije planova iznetih tokom nedavne  posete predsednika Republike   Srbije, konstatovala je na današnjoj konstitutivnoj sednici da se kroz poljoprivredu otvara veliki prostor za pomoć srpskom narodu u južnoj pokrajini, i učinila prve korake ka objedinjavanju administrativnih, naučnih i poslovnih kapaciteta kako bi se ta pomoć u predstojećem periodu što efikasnije realizovala.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je, obraćajući se učesnicima sastanka, podsetio je da je to ministarstvo već obezbedilo 200 miliona dinara pomoći za poljoprivrednike na Kosovu i Metohiji i najavio i dodatna izdvajanja za tu namenu.

U predstojećem periodu je, prema njegovim rečima, neophodno preduzeti korake kako bi se otklonile sve administrativne prepreke za realizovanje programa pomoći, a potom i plasman poljoprivrednih proizvoda sa Kosova i Metohije, ali i stvorili uslovi za efikasnu kontrolu trošenja sredstava i efekata pomoći.
Ministar Nedimović je izneo i niz konkretnih predloga za pomoć poljoprivrednicima na Kosovu i Metohiji kroz već postojeće programe u tom ministarstvu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je istakao da je važno da se do predstojeće tematske sednice Vlade Srbije posvećene Kosovu i Metohiji,   učine konkretni koraci i definišu jasni predlozi za razvoj poljoprivrede u južnoj pokrajini.

Đurić je naglasio važnost koordinisanog delovanja resornog ministartsva  Srbije   i Ministarstva poljoprivrede privremenih institucija samouprave u Prištini, na čijem je čelu Nenad Rikalo, koji je i član Radne grupe.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Dunav osiguranja, spremnog da pokrene pakete osiguranja za poljoprivrednike na Kosovu i Metohiji, koji bi uključivali i osiguranje od krađe, kao i Banke Poštanska  štedionica, koja će u budućnosti nuditi povoljne uslove kreditiranja individualnih poljoprivrednih domaćinstava u južnoj pokrajini.

Dekani nekoliko poljoprivrednih fakulteta ponudili su danas Radnoj grupi svaki oblik stručne pomoći u projektovanju razvoja poljoprivrede u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još