Opet novi pojam u kosovskom čvoru – “rastezanje”

U proces rešavanja situacije na Kosovu i Metohiji ovih dana je, putem medija, uveden novi pojam – “rastezanje”.

U pojedinim interpretacijama iskorišćen je i sinonim – “razvlačenje”, a sve u vezi sa rokom za postizanje dogovora Beograda i Prištine.

Po preuzimanju funkcije predsednika Srbije Aleksandar Vučić najavio je da mu je osnovni cilj rešavanje “kosovskog čvora”. U tom svetlu, intenzivirani su i razgovori pod pokroviteljstvom Brisela, a poslednjih meseci činilo se da se ušlo u “ciljnu ravninu”.

Srpski lider je čak najavio “prvo veliko obraćanje narodu”, ali su potonja dešavanja, bar onako koliko to mogu vide široke mase, udaljila pregovaračke strane i situaciju dovela gotovo do pat-pozicije.

Glavni pregovarači, dvojica predsednika Vučić i Hašim Tači, u brojnim medijskim nastupima založili su se za rešenje koje se krije negde između formulacija – “razgraničenje”, “razmena teritorija”, nešto treće…

Ta ideja u Beogradu je naišla na podeljene reakcije pa su se političke figure bliske Vučiću zdušno uključile u pružanju podrške, dok su delovi opozicije, pre svih Narodna stranka, a potom i novoformirani Savez za Srbiju, ostali pri stavu da se radi o koraku ka konačnom odvajanju Kosmeta od centralne Srbije.

U polemiku se značajno i veoma glasno uključio i deo Srpske pravoslavne crkve, pre svih predstanici Eparhije raško-prizrenske.

Na drugoj strani, predsednik samoproglašene države i šef privremenskih institucija u Prištini u svom se dvorištu suočio sa značajno većim otporom ovom planu. pak, kako sada stvari stoje, deluje da je taj otpor bio bespotreban.

Paradoksalno, ali glas iz Berlina da “nema menjanja granica” stavio je, čini se, tačku na ideju koju su plasirali Vučić i Tači.

Neke nove glasove iz Berlina, doduše nezvanične i “iz diplomatskih izvora” preneli su i srpski mediji, navodeći da je došlo do određenih korekcija u stavu vodeće države Evropske unije.

“Iz najvećih evropskih centara, Berlina i Pariza, pritisak da se stvar okonča više nije žestok kao do pre nekoliko meseci. Postaje očigledno da dogovor nije ni na vidiku i te poruke su došle i do srpskog državnog vrha. Na više sastanka Aleksandru Vučiću je poručeno da može da rasteže s Kosovom još par godina”, naveo je tako list Blic.

Da je “kosovski čvor” na nekoj vrsti “stend baja” ukazuje i to da je iz okruženja predsednika Srbije i SNS rečeno da će “Brisel morati da sačeka na njega”, pa tako sada nije izvesno da li će i kada biti nove runde razgovora Vučić-Tači uz posredništvo šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Prethodna je, podsetimo, doživela fijasko.

Za to vreme, zvaničnici iz Beograda upućuju na navodnu “promenu stava SAD” i nameru da se dopusti pregovaračkim stranama da dođu do rešenja koje je prihvatljivo za obe strane, međutim američki ambasador na Kosmetu Greg Delavi je nedavno istakao da se ne može očekivati da bude prihvaćeno baš sve što se dogovore, ako uopšte i uspeju da se dogovore, predstavnici dve strane.

Do tada, kako stvari stoje, kosovska tema ide u drugi plan, a već je kandidovana nova – ko će naredne godine zameniti Aleksandra Vučića na čelu partije koju predvodi. Pojedini mediji tvrde da je u osnovi te ideje namera da pred građane Srbije, u jednom momentu, Vučić kao nestranački predsednik izađe i inicira referendum na kome će se odlučiti o budućnosti Kosmeta.

Ipak, treba imati u vidu i da je aktuelna administracija u Briselu u finišu svog mandata i da 2019. godine slede izbori za Evropski parlament, na kojima bi moglo svašta da se desi, a sve u svetlu jačanja nacionalne svesti, rasta evroskeptičnosti i pada evrofanatizma u mnogim velikim državama članicama.

I Vučić je nedavno istakao da “postoji bojazan“ od uspona desnoorijentisanih partija i pokreta u evropskoj zajednici, što je povezao i sa mogućim poteškoćama u rasplitanju “kosovskog čvora”.

Evropski izbori su u maju sledeće godine, a do tada – sačekaćemo da vidimo i čujemo šta se misli pod “rastezanjem”. Za sada, očigledno, stvari ostaju kakve jesu -takve da niko, pa verovatno ni glavni akteri, ne može da bude sasvim siguran u mogući ishod.

 

Iyvor B92

Comments

Pročitaj još