• Početna>
  • Vesti>

Bigović: Pravosuđe se pomerilo sa mrtve tačke i vremenom će biti sve funkcionalnije

Jedanaest meseci od integracije srpskih sudija i tužilaca u pravosudni sistem Kosova,  možemo reći da su se stvari pomerile sa mrtve tačke, ali  kako vreme bude odmicalo, građanima će biti sve lakše i lakše  da ostvare svoje pravo na pravdu, izjavio je rukovodilac Odeljenja Apelacionog suda u Kosovskoj Mitrovici Milan Bigović.

Bigović kaže da je norma jednog sudije u Apelacionom veću dvadesetak slučajeva mesečno.

„Ako uzmemo u obzir da smo nas petoro sudija koliko nas ima za proteklih 11 meseci rešili oko stotinjak slučajeva, onda vidimo da to nije baš za pohvalu“  kaže Bigović i objašnjava da bi rezultati bili bolji ali uprkos  galami o nagomilanim slučajevima, za apelaciono veće posla nema jer rade isključivo na slučajevima iz 2018. godine po odluci iz Prištine.

Briselski sporazum  u domenu pravosuđa ne  primenjuje se u celosti kaže Bigović i objašnjava da Briselski sporazum precizira da je Odeljenje Apelacionog suda u Mitrovici  prema dogovorenom I potpisanom, nadležno za sve opštine sa većinskim srpskim življem na Kosovu.

Uprkos tome, odeljenje Apelacionog suda u Kosovskoj Mitrovici ne dobija slučajeve iz  preostalih šest opština sa srpskom većinom, južno od Ibra.

Kako Bigović objašnjava,  sve bi moglo da funkcioniše i bolje,  ali postoji nekoliko još problema koji otežavaju potpuno oživljavanje vladavine prava.

„ Najpre nasleđeno stanje, pre svega mislim na predmete. Ali problem je i jezik. Ovaj sistem je u potpunosti do pre godinu dana funkcionisao isključivo na albanskom jeziku. Svi predmeti su na albanskom i sudije koje su počele da rade  treba te predmete najpre da pregledaju, da se upoznaju sa njima a tu je jezik prepreka“ objašnjava naš sagovornik.

Bigović naglašava da su sve sudije i tužioci koji su ušli u pravosudni sistem Kosva iskusni ljudi kojima nije bilo potrebno mnogo da se vrate u kolosek.

Odeljenje Apelacionog suda u Mitrovici ima pet sudija srpske nacionalnosti i dvojicu sudija kosovskih Albanaca.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još