Pacoli: Između Srbije i Kosova ne bi trebalo da bude granica

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao je da između Srbije i Kosova ne bi trebalo ni da bude granica i da bi “loptu trebalo prebaciti na ekonomsko polje”.

“Živeli smo nekada zajedno i ja vidim tendenciju da oni hoće da žive zajedno. Mi, umesto da pravimo granice, treba da likvidiramo granice i da pustimo ljude da se kreću slobodno”, rekao je Pacoli u Njujorku za TV Prvu.

On je izneo uverenje da je rešenje negde drugo, te da „moramo naći loptu na ekonomskom polju“.

“Tamo je rešenje – ekonomska saradnja, više radnih mesta, više ekonomskog rasta, bolji život stanovništva, kvalitetnije školovanje i više proizvoda na stolu. To bi trebalo, ako ima volje i sa severne i sa južne strane, može da se dostigne”, istakao je Pacoli.

Upitan koliko smo danas daleko od rešenja kosovskog pitanja, on je rekao da smo blizu, ali istovremeno i daleko.

“Jako smo daleko i jako smo blizu. Sve je u našim rukama. Ako hoćemo, možemo biti mnogo bliže, a ako nećemo, onda smo daleko”, kazao je on.

Upitan od koga zavisi rešenje kosovskog pitanja, navodi da „zavisi od nas i od volje naših naroda“.

Na konstataciju da na Kosovu postoje dve suprotstavljene struje – ona koja je za rešavanje pitanja preko korekcije granice i ona koja to rešenje osporava, Pacoli smatra da je cela ta ideja došla ođednom.

“Ljudi se moraju konsultovati i promisliti, ali ja mislim da je to na dobrom putu i ako naši lideri gospodin Tači i gospodin Vučić još malo uzmu pažnju i objašnjavaju ljudima, dobru stvar niko neće odbaciti”, zaključio je Pacoli za TV Prva.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."