• Početna>
  • Vesti>

Pacoli: Između Srbije i Kosova ne bi trebalo da bude granica

Ex-President of Kosovo Behgjet Pacolli looks on during a press conference late on April 6, 2011 in Pristina. Kosovo governing coalition and the leading oposition party agreed today to propose a neutral candidate for the top post in order to resolve a political crisis threatening to force new elections. AFP PHOTO/ ARMEND NIMANI / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao je da između Srbije i Kosova ne bi trebalo ni da bude granica i da bi “loptu trebalo prebaciti na ekonomsko polje”.

“Živeli smo nekada zajedno i ja vidim tendenciju da oni hoće da žive zajedno. Mi, umesto da pravimo granice, treba da likvidiramo granice i da pustimo ljude da se kreću slobodno”, rekao je Pacoli u Njujorku za TV Prvu.

On je izneo uverenje da je rešenje negde drugo, te da „moramo naći loptu na ekonomskom polju“.

“Tamo je rešenje – ekonomska saradnja, više radnih mesta, više ekonomskog rasta, bolji život stanovništva, kvalitetnije školovanje i više proizvoda na stolu. To bi trebalo, ako ima volje i sa severne i sa južne strane, može da se dostigne”, istakao je Pacoli.

Upitan koliko smo danas daleko od rešenja kosovskog pitanja, on je rekao da smo blizu, ali istovremeno i daleko.

“Jako smo daleko i jako smo blizu. Sve je u našim rukama. Ako hoćemo, možemo biti mnogo bliže, a ako nećemo, onda smo daleko”, kazao je on.

Upitan od koga zavisi rešenje kosovskog pitanja, navodi da „zavisi od nas i od volje naših naroda“.

Na konstataciju da na Kosovu postoje dve suprotstavljene struje – ona koja je za rešavanje pitanja preko korekcije granice i ona koja to rešenje osporava, Pacoli smatra da je cela ta ideja došla ođednom.

“Ljudi se moraju konsultovati i promisliti, ali ja mislim da je to na dobrom putu i ako naši lideri gospodin Tači i gospodin Vučić još malo uzmu pažnju i objašnjavaju ljudima, dobru stvar niko neće odbaciti”, zaključio je Pacoli za TV Prva.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još