Veselji: Kosovo neće da ugrozi teritorijalni integritet Srbije

Predsednik Skupštine Kosova i predsednik najveće političke stranke na Kosovu (Demokratske partije Kosova), Kadri Veselji, kaže da radi na ujedinjenju svih političkih lidera kako bi se postigao konsenzus u vezi sa dijalogom sa Srbijom. Veselji je ponovio da je Kosovo ujedinjeno kada je u pitanju očuvanju teritorijalnog integriteta. Takođe je rekao da je njegov san da se jednog dana Preševo, Medveđa i Bujanovac ujedine sa Kosovom i da neće prestati da radi dok se to ne dogodi, naglasivši, međutim, da je protiv kršenja teritorijalnog integriteta Srbije.

Predsednik Skupštine pozvao je sve političke stranke da se ujedine u završnoj fazi dijaloga sa Srbijom, sada kada je vlada uspostavila pregovarački tim, a što parlament mora da potvrdi.

U intervjuu novinskoj agenciji “Kosovapress” Veselji je rekao da radi na organizovanju okruglog stola sa svim političkim liderima, a sa ciljem postizanja konsenzusa u vezi sa dijalogom sa Srbijom.

On je rekao da samo ujedinjeno Kosovo može da “pobedi Srbiju” u njenom poslu da destabilizuje region i podstakne nove sukobe.

Veseji je govorio i o govoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Kosovu početkom septembra, nazvavši ga “promocijom genocidne politike”.

Na pitanje “zašto su kosovske vlasti dozvolile Vučiću da poseti Kosovo”, a koji je u svom obraćanju lokalnim Srbima u severnom delu zemlje pohvalio bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića optuženog za genocid na Kosovu, Veselji je rekao da je odluka doneta u partnerstvu sa međunarodnim predstavnicima i da su u tom procesu hteli da pokažu da nezavisno Kosovo nije zemlja koja podstiče destabilizaciju i rat, već da je zemlja posvećena miru i stabilnosti.

Veselji je rekao da je rasprava o podeli Kosova, o kojoj se razgovaralo i u Parlamentu – opasna i štetna.

On je ponovio da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja i da neće da dozvoli nikakvu paralelnu vlast na Kosovu.

Veselji je u intervjuu rekao da Srbija ne poštuje prava Albanaca koji žive u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

 

Izvor: Kossev

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."