Udruženju “Avenija” nagrada za pogaču i nacionalna jela

Udruženje “Avenija” iz Lapljeg Sela dobilo je nagradu stručnog žirija za kosovsku struganu pogaču i nacionalna jela na Festivalu srpske trpeze koji je održan prošlog vikenda u Beogradu.

Na poziv Udruženja “Čuvari ognjišta” iz Beograda, Udruženje “Avenija” je učestvovalo na prvom “Festivalu srpske trpeze” koji je održan u subotu na Kalemegdanu.

Kako navode u saopštenju, ovo je bila još jedna prilika da “Avenija” na najbolji način promoviše srpsko nematerijalno kulturno bogatstvo sa Kosova.

“Imali smo mogućnost da posetiocima predstavimo kako je nekad izgledala kosovska soba. Posetioci su mogli da degustiraju naša nacionalna jela, serviranih na soframa, koje smo poneli za tu priliku. Isto tako posetioci našeg štanda su mogli da se upoznaju sa tehnikom tkanja na razboju, pletenja, veza, heklanja, predenja vune”, navode iz Avenije, dodajući da je njihov štand bio veoma posećen.

U kulturno-zabavnom programu festival učestvovale su mlade, muzičke nade, Emilija Đokić iz Lapljeg Sela i Miljana Slavić iz Lepine, koje su svojom interpretacijom izvornih pesama kod mnogobrojne publike izazvale jake emocije.

Učešće Avenije na festivalu pomogla je opština Gračanica i Dom kulture.

 

Izvor: RTV Kim

Comments