Udruženju “Avenija” nagrada za pogaču i nacionalna jela

Udruženje “Avenija” iz Lapljeg Sela dobilo je nagradu stručnog žirija za kosovsku struganu pogaču i nacionalna jela na Festivalu srpske trpeze koji je održan prošlog vikenda u Beogradu.

Na poziv Udruženja “Čuvari ognjišta” iz Beograda, Udruženje “Avenija” je učestvovalo na prvom “Festivalu srpske trpeze” koji je održan u subotu na Kalemegdanu.

Kako navode u saopštenju, ovo je bila još jedna prilika da “Avenija” na najbolji način promoviše srpsko nematerijalno kulturno bogatstvo sa Kosova.

“Imali smo mogućnost da posetiocima predstavimo kako je nekad izgledala kosovska soba. Posetioci su mogli da degustiraju naša nacionalna jela, serviranih na soframa, koje smo poneli za tu priliku. Isto tako posetioci našeg štanda su mogli da se upoznaju sa tehnikom tkanja na razboju, pletenja, veza, heklanja, predenja vune”, navode iz Avenije, dodajući da je njihov štand bio veoma posećen.

U kulturno-zabavnom programu festival učestvovale su mlade, muzičke nade, Emilija Đokić iz Lapljeg Sela i Miljana Slavić iz Lepine, koje su svojom interpretacijom izvornih pesama kod mnogobrojne publike izazvale jake emocije.

Učešće Avenije na festivalu pomogla je opština Gračanica i Dom kulture.

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."