Predstavljen program “Pravda 2020”

Ministarstvo pravde predstavilo je plan rada pod nazivom “Pravda 2020”, kojim će biti unapređen rad pravosuđa, a poseban akcenat je stavljen na vladavinu prava. Konferenciji su prisustvovali i ambasadori SAD i Velike Britanije, kao i šefica Euleksa Aleksandra Papadopulo.

Ministar pravde Abeljard Tahiri je istakao da će program “Pravda 2020” povratiti poverenje u vladavinu prava, jer se na razmatranje slučajeva neće čekati godinama.

“Ovim programom ćemo u roku od dve godine rešiti probleme sa kojima se suočavamo, pre svega osnaživanje vladavine prava. Zahvaljujući “Pravdi 2020″ biće okončani stari slučajevi, eliminiše neodgovornost, a sudije i tužioci će imati jasna zaduženja. Ministarstvo pravde će ostvariti punu transparentnost i podsticati informisanost građana o pravosudnom sistemu. Ovo je najbolji način za završetak tranzicije”, rekao je Abeljard Tahiri, ministar pravde Kosova.

Američki ambasador Greg Delavi je rekao da od pravosudnih institucija očekuje jasnu viziju budućnosti, istakavši da istinske promene zahtevaju apsolutnu posvećenost.

“Obećao sam da ću raditi na pitanju vladavine prava dok ne napustim Kosovo. Danas su tri glavne institucije pravosudnog sistema preduzele važne korake na rešavanju problema pravosudnog sistema. Drago mi je što se ove institucije javno obavezuju da do 2020. godine Kosovu obezbede pravedan, pouzdan i efikasan pravosudni sistem koji zadovoljava sve potrebe građana. Moj odlazak ne znači kraj partnerstva moje zemlje sa Kosovom, to je prelazak u sledeću fazu i ambasada će se i dalje zalagati za saradnju sa Kosovom radi poboljšanja vladavine prava”, istakao je američki ambasador Greg Delavi.

Predsednik Sudskog saveta Kosova Nehat Idrizi je istakao da “Pravda 2020” pomaže svakom od aktera uključenih u pravosudni sistem da zajedničkim zalaganjem i pojedinačnom odgovornošću dođu do rezultata.

“Mi smo efikasniji kada delujemo kooperativno. Što se tiče Sudskog saveta Kosova, ostajemo usredsređeni na ciljeve kao što su učinak, transparentnost i odgovornost. Već smo preduzeli korake u pravosudnom sistemu na severu”, izjavio je Nehat Idrizi, predsednik Sudskog saveta Kosova.

Britanski ambasador Rori O’Konel je naveo da je nakon isteka mandata EULEKS-a došlo vreme da Kosovo preuzme punu odgovornost u pravosudnom sistemu.

“Ovaj program Kosovu omogućava efikasan i odgovoran pravosudni sistem. Ovo je dugoročan posao i važno je da se rešavaju prioriteti. Britanski novac će biti uložen u jačanje pravosudnog sistema na Kosovu”, ambasador Velike Britanije na Kosovu.

Predstavnici misija EU na Kosovu poručuju da je reč o sveobuhvatnoj inicijativi koja će doprineti odgovornijoj i transparentnijoj vladavini  prava.

“Mnogo je učinjeno na poboljšanju pravosudnog sistema, za šta su zaslužne lokalne institucije. Programom ‘Pravda 2020’ biće unapređen pravosudni sistem, od čega će svi imati koristi”, kaže Aleksandra Papadopulo, šefica Euleksa na Kosovu.

Ministar Tahiri je naglasio da će se primena programa “Pravda 2020”, uz podršku Kancelarije EU i Ambasade SAD, pozitivno odraziti i na svakodnevni život građana.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još