• Početna>
  • Vesti>

Javna debata opštine Severna Mitrovica o znatno manjem budžetu za 2019. godinu

Opština Severna Mitrovica je danas organizovala javnu debatu o budžetu opštine Severna Mitrovica za 2019. godinu koji je za 400 000 evra manji u odnosu na ovogodišnji.
Prisutni  građani su imali mogućnost da postavljaju pitanja, daju sugestije i predloge, ali i predstave svoje probleme koje bi trebalo rešiti budžetom za narednu godinu.
Građani, predstavnici javnih preduzeća, kao i predstavnici nevladinog sektora su bili prisutni u velikom broju sa izuzetnim interesovanjem.

Direktorica opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić je otvorila debatu predlogom budžeta za 2019. godinu.

“Za 2019. Godinu opština Severna Mitrovica, na raspolaganju će imati nešto više od 6 miliona eura ukupno, i to za kategorije platnih dnevnica, robe i usluge, za opštinske rashode i subvencije i transfere” rekla je Hodžić.

U okviru obrazovanja, za razliku od prethodne godine opština Severna Mitrovica na raspolaganju ima samo 34 hiljade evra, što su minimalna sredstva.

“Mi smo vrlo često uslovljeni od strane Ministarstva finansija u Prištini, tako da nakon puno ovakvih debata, nažalost to Ministarstvo ne uvažava potrebe naše opštine, i određuje budžet prema projekciji koja je mnogo manja od onoga što je realnost ili potreba naše opštine. Svaki predlog koji vi date, mi ćemo uvrstiti na dnevnom redu na sledećoj sednici opštine Severna Mitrovica i poslaćemo predloge Ministarstvu finansija” istakao je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Što se tiče kapitalnih investicija u kategoriji zdravstva, koje se odnose na primarno i sekundarno, za potrebe primarnog zdravstva opština Severna Mitrovica ima na raspolaganju 216 hiljada evra, a za potrebe sekundarnog zdravstva 376 hiljada evra. Za potrebe javnih usluga je obezbeđeno milion i 52 hiljade evra.

“Mislili smo da bi najbolje bilo da sva sredstva i iz kategorije javnih usluga usmerimo ka snabdevanju naših zdravstvenih institucija adekvatnom opremom. Potrudićemo se da kompletiramo čitav segment zdravstva adekvatnom aparaturom kako bi naši građani dobili što bolju uslugu a sa druge strane kako bi smo našim zdravstvenim radnicima omogućili bolje uslove za rad”  kazala je Hodžić

U određenim kategorijama, naročito kada je u pitanju kategorija subvencija opština Severna Mitrovica je za 2018. godinu na raspolaganju imala 156 hiljada evra, dok je za 2019, godinu Priština odobrila samo 17 hiljada evra za iste ove potrebe.

Ova budžetska linija je korišćena da pomogne sugrađane koji teško žive, imaju zdravstvene probleme, deci kojoj je bilo potrebno adekvatno lečenje, što iziskuje dodatna finansijska sredstva.

“Samo u prvih šest meseci u 2018. godini podržali smo oko 54 slučajeva, a sa budžetom koji je predviđen za 2019. godinu ne možemo da uradimo praktično ništa jer je jako veliki broj građana koji upućuju zahteve našim direkcijama za podršku” istakla je Hodžić.

Na današnjoj debati predstavljen je plan o obezbeđivanju sredstava za krečenje svih učionica OŠ “Branko Radičević”  a jedan deo sredstava je predviđen za podršku škole u Mikro naselju.

Predstavljen je i plan NVO “Žensko pravo” koji se tiče izgradnje “Sigurne kuće” na severu Kosova, koji će biti detaljno prikazan na sledećoj javnoj debati.

   

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još