• Početna>
  • Vesti>

Veber: Korekcija granica bi ostavila nesagledive posledice

Nemački analitičar i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber smatra da neće doći do korekcije granica ili razmene teritorija između Kosova i Srbije, jer bi to, kako je rekao, ostavilo nesagledive posledice.

Nemački analitičar i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber danas je sa predstavnicima civilnog društva, medija i pojedinim političarima razgovarao o aktuelnim dešavanjima u okviru Briselskog sporazuma.

Veber smatra da ipak neće doći do realizacije ideje o korekciji granica i razmeni teritorija između Kosova i Srbije, o kojoj se u poslednje vreme svakodnevno govori.

Kaže da su predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači uvideli da unutar Evropske unije postoji veliki otpor prema toj ideji, posebno od strane Nemačke.

“Iskreno, mora se priznati da ima nekih aktera unutar Evropske unije koje baš i ne interesuje ono što se dešava na ovom terenu. Oni bi najradije da vide bilo koji dogovor ili sporazum, a ne rešenje problema, ali očigledno je da oni neće ostati na odlučujućim položajima. Sigurno do toga neće doći jer bi to ostavilo nesagledive posledice. To predstavlja vraćane logike devedesetih godina. Uopšte se ne gleda šta su posledice i kako ljudi žive pod nekim takvim sporazumom, već je bitno ko kontroliše teritoriju. I to uopšte nije objašnjeno, odnosno ako bi sever ostao Srbiji, šta će biti sa većinom Srba na Kosovu koji žive južno od Ibra?.”

Veber smatra da je potpisivanjem Briselskog sporazuma došlo do određene normalizacije odnosa između predstavnika vlasti Kosova i Srbije, ali da u normalizaciji odnosa Srba i Albanaca nema velikog napretka.

“Videli smo glavni deo aprilskog sporazuma odnosno integraciju policije, pravosuđa i opštinskih vlasti u pravosudni sistem Kosova, ali nažalost, dijalog je zaglavljen jer prvi sporazum do današnjeg dana nije do kraja sproveden. Nije uspostavljna Zajednica srpskih opština i to je glavna kočnica”, kaže Veber.

Predavanje “Zabune o pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu između Beograda i Prištine”, organizovala je Kosovska fondacija za otvoreno društvo.

Predavanje je održano u restoranu Etno kuća u Gračanici.

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još