• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Dodelom uverenja uspešno završen Program stažiranja

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović prisustvovao je ceremoniji dodele uverenja o uspešno završenom “Programu stažiranja” u javnim institucijama na centralnom i lokalnom nivou, civilnom sektoru i medijima na Kosovu. Program je finansisjki podržala ambasada Norveške.

U Domu kulture “Gračanica” obeležen je kraj ovogodišnjeg ciklusa stažiranja za mlade fakultetski obrazovane ljude. Uverenje o uspešno završenom šestomesečnom stažiranju dobilo je pedesetoro stažista i stažistkinja iz šest zajednica na Kosovu.

Program stažiranja na cetralnom i lokalnom nivou, civilnom sektoru i medijima na Kosovu pokrenut je 2013. godine preko Kancelarije za pitanja zajednica, koju je u to vreme vodio sadašnji predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

“Drago mi je što ovaj projekat i dalje traje. Ambasada Norveške je porepoznala važnost ove inicijative koju će verujem pomagati i u budućnosti. Sa ovim projektom krenuli smo jer onda, a ni dan danas nije ispoštovan zakon koji predviđa 10 % zastupljenosti nevećinske zajednice u institucijama i ovo je bio način da se borimo za naša prava. Želim vam da ovo stečeno iskustvo iskoristite na pravi način, jer sigurno je da će značiti u vašoj daljoj karijeri”, kazao je Popović obraćajući se stažistima.

Sadašnji direktor Kancelarije za pitanja zajednica Ivan Milojević istakao je da je cilj stažiranja da mladi studenti, diplomci steknu praksu, bliže se upoznaju sa radom institucija, ali i zaposle u nekima od njih.

“Do sada smo sproveli tri kruga stažiranja. To znači da je preko 250 diplomaca pohađalo šestomesečnu praksu u javnim insitucijama i steklo preko potrebno radno iskustvo koje značajno olakšava traženje posla, kao trajnog rešenja”, kazao je Milojević.

Projekat stažiranja finansijski je podržala ambasada Norveške u Prištini, a ceremoniji je prisustvovao i ambasador Per Strand Sjastad. On je kazao da je zadovoljan projektom i istakao da će Norveška nastaviti sa ovakvom podrškom i u narednim godinama.

“Ovaj program mi je mnogo značio jer sam imala priliku da teorijsko znanje stečeno na fakultetu primenim u praksi. Završila sam fakultet za kulturu i medije i stažirala u medijima. Tako da sam imala sreću da se nakon stažiranja zaposlim i ovom prilikom se zahvaljujem Kancelariji za zajednice i ambasadi Norveške što su nam omogućili ovaj program”, kazala je Katarina Marinković nakon uručenog uverenja.

Ceremniji je prisustvovao i prisutnima se obratio i nekadašnji direktor Kancelarije za zajednice Ivan Tomić. Nakon dodele uverenja priređen je i prigodan koktel.

 

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još