Delavi: SAD neće prihvatiti bilo kakvo rešenje

U intervjuu za “Koha ditore”, odlazeći ambasador SAD Greg Delavi u Prištini uputio jasnu poruku tamošnjim političarima: SAD neće prihvatiti bilo kakvo rešenje.

Odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi izjavio je da dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nedostaje demokratski legitimitet i da njegova zemlja neće prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto.

“Mislim da je stvar Skupštine (Kosova) da obezbedi demokratski legitimitet. Skupština, nažalost, nije bila u stanju da obezbedi 61 glas za sve što se odnosilo na dijalog”, kazao je Delavi.

On je dodao da rešenje treba da bude održivo i prihvaćeno od građana obe strane, to jest da doprinese stabilnosti regiona.

“Mi nismo rekli da ćemo prihvatiti bilo kakvo rešenje… Mi smo rekli da ćemo razmotriti ponuđena rešenja i da ćemo izraziti naša uznemirenja, ako ih bude”, kazao je Delavi.

Govoreći o najavama i zakonima koji se odnose na transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, Delavi je rekao kako niko nije davao veću podršku BSK od SAD ali i dodao da nije bilo pogođeno pravo vreme kada je to objavljeno.

“Mislim da je sada značajno da lideri Kosova nastave da rade sa narodom i zajednicama i da objasne šta je to (što se predlaže)”, kazao je američki ambasador.

On je dodao da je najvažnije da se manjinskim zajednicama jasno stavi do znanja da će te snage braniti sve, uključujući i manjinske zajednice.

Takođe je zatražio da povodom pitanja BSK bude daleko više konsultacija sa NATO.

 

Izvor: RTV Kim

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."