I ove jeseni besplatni preventivni pregledi u KBC Kosovska Mitrovica

Akcija besplatnih preventivnih pregleda u cilju rane dijagnostike, daje izuzetne rezultate, ističu u Ministarstvu zdravlja. Napominju da će se sa ovim akcijama nastaviti. U kliničko bolničkom centru Kosovska Mitrovica interesovanje građana je veliko.

Svi građani Srbije, i oni koji iz bilo kog razloga nemaju zdravstveno osiguranje, moći će da u kliničko-bolničkim centrima i opštim bolnicama širom zemlje urade tumor markere jajnika i prostate, provere pritisak i krvnu sliku i urade EKG.

Građani pozdravljaju ovakve akcije jer je to, kako ističu, brži i lakši način da provere svoje zdravstveno stanje.

Pogotovo im je bitno što mogu bez uputa i besplatno da provere stanje svog organizma.

Na internoj klinici KBC u Kosovskoj Mitrovici građani su mogli da provere pritisak i urade EKG.

Lekari su prezadovoljni odzivom i ističu da ovakve akcije podižu nivo zdravstvene svesti.

„Pacijenti moraju da znaju da je prevencija jako bitna. Kontrola pritiska, glikemije i EKG, fizikalni pregledi srca i pluća su u našim ambulantama jako česti i to daje realniju sliku zdravstveog stanja naših pacijenata“, istakla je dr Bojana Bojković, načelnik internog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica.

Prema njenim rečima, najveći broj pacijenata su onkološki pacijenti, kao i pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima.

“Ovi pacijenti su jako odgovorni, čuvaju svoje zdravlje i redovno konzumiraju svoju terapiju”, rekla je Bojković.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju je u cilju rane dijagonostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju pokrenulo MInistarstvo zdravlja biće nastavljena i ove jeseni.

 

Izvor: TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."