Bahtiri: Otvorite most na Ibru, građani gube strpljenje

Prošlo je više od dve godine od početka radova na obnovi mosta na reci Ibar u Mitrovici, na osnovu sporazuma o slobodi kretanja postignutog 25. avgusta 2015. godine između Beograda i Prištine u Briselu. Međutim, revitalizacija ovog mosta koja je trebalo da se završi 2017. godine još uvek nije gotova, piše Telegraf.

Gradonačelnik opštine Južna Mitrovica Agim Bahtiri je u izjavi za Telegraf rekao da još nije dobio nikakve vesti o tome kada most može da bude otvoren za saobraćaj, iako je to, prema njegovim rečima trebalo da se desi ovog meseca.

Bahtiri je rekao da je u petak razgovarao sa šeficom kancelarije EU u Prištini, Natalijom Apostolovom koja mu je prenela da je za dve nedelje planirano otvaranje mosta u Mitrovici.

“Dogovor je bio da se most otvori ovog meseca. Očekujemo da kancelarija Evropske unije počne proceduru za otvaranje mosta. Do sada se o tome ništa ne zna. Juče sam tražio odgovor od Apostolove ali mi je rečeno da će početi za dve nedelje”, rekao je Bahtiri za Telegraf.

On je takođe rekao da je revoltiran zbog odlaganja otvaranja mosta na Ibru, apelujući na Evropsku uniju, kao i Vladu Kosova da reaguje na odlaganje otvaranja mosta.

“Revoltiran sam, jer se svaki put odlaže otvaranje mosta bez ikakvog razloga. Apelujem na EU i Vladu Kosova da snažno reaguju na ovo odlaganje. Krajnje je vreme da se ubrzaju procedure jer most povezuje grad i zajednice koje žive u Mitrovici. Apelujem da se otvori što pre, jer građani gube strpljenje”, rekao je Bahtiri.

Međutim iz kancelarije Evropske unije na Kosovu navode za Telegraf da očekuju da se sporazumi postignuti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, uključujući i revitalizaciju mosta, u potpunosti primene.

“Kao i sa svim drugim sporazumima, postignutih u okviru dijaloga uz posredovanje EU očekuje se da se sporazum o mostu u Mitrovici u potpunosti primeni bez daljeg odlaganja. Budući pregovori na visokom nivou doprineće na potpunoj implementaciji ovog sporazuma”, navodi se u saopštenju kancelarije EU.

Projekat finansiran od strane Evropske unije, da se revitalizuje glavni most u Mitrovici, počeo je 14. avgusta 2016. godine, sa investicijom u vrednosti od milion i 45 hiljada evra, na osnovu sporazuma o slobodi kretanja, postignutog 25. avgusta 2015. godine između Prištine i Beograda u Briselu.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."