Međunarodni naučni skup “Nauka bez granica 2”

Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je danas organizovao naučni skup “Nauka bez granica 2”.

Skup koji će trajati dva dana, od 21. do 22. septembra, danas je svečano otvorila dekanica Filozofskog fakulteta dr. Mirjana Lončar Vujnović.

Ovakvi skupovi, osim što doprinose razvoju naučne misli predstavljaju i način da Univerzitet i fakulteti ostaju na mestu gde pripadaju.

Kako je održavanje ovog međunarodnog interdisciplinarnog naučnog skupa,”Nauka bez granica 2″, zamišljeno u cilju povezivanja, diskutovanja, saopštavanja rezultata istraživanja, razumevanje iskustava u prijateljskom i intelektualnom okruženju, tako je i zbornik radova izuzetan rezultat pozitivnih interdisciplinarnih partnerstava i naučnih dostignuća.

Dramatične promene u društvu zahtevaju preispitivanje definisanih kulturoloških i svih drugih granica. Njihovo postojanje naročito dovodi u pitanje interdisciplinarni pristup i otvorenost za preispitivanje tradicionalnih stavova, umreženih stereotipa i prevaziđenih ograničenja, jasno ucrtanih linija podela, bilo onih otkrivenih u prošlosti, uočenih u sadašnjosti, ili očekivanih da se pojave u budućnosti kao prepreke za otvorenost, saradnju, nove domete, otkrića, saznanja i napredak.

“Međunarodni tematski zbornik “Nauka bez granica 2″ je naš doprinos suočavanju sa budućim izazovima, koji vodi izvan granica uobičajenih i tradicionalnih struktura i procesa učenja i saznavanja uz prepoznavanje značajnih preduslova za inovacije i uspeh kroz saradnju i neočekivane spojeve” poručila je dekanica Filozofskog fakulteta Mirjana Lončar Vujnović.

Autori radova dolaze iz Grčke, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Kazahstana, SAD, Švedske, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

“Ovaj skup je prošle godine bio jedini interdisciplinarni skup ovakvog tipa i u Srbiji i u okruženju. Sastali su se istraživači, predstavnici naučne zajednice iz svih oblasti što znači da nije bilo ograničenja u razmeni iskustva i da se to objavi u jednoj zajedničkoj knjizi, dakle zborniku koji ima dve hiljade strana. Naravno nisu svi radovi koji su predati ušli, ušli su samo najkvalitetniji radovi tako da nauka može da se ponosi onim što mi radimo u Kosovskoj Mitrovici. I ono što je najvažnije je da nema granica. Skup je veoma posećen, popularan i bez granica u svakom smislu, u nauci, istraživanju i kulturi” istakla je Mirjana Lončar Vujinović.

Kroz pet svezaka i 113 radova, istraživači iz oblasti filologije, društveno humanističkih nauka, medicine, tehnike i ostalih oblasti promovišu i podstiču interdisciplinarnost i time potvrđuju potrebu za proširenje i saradnje vidika i izlaskom izvan granica tradicionalnog poimanja nauke.

“Zbornik sadrži pet tomova i dve hiljade stranica, 113 radova. Autori i koautori su zemlje iz regiona kao i inostranstva. Imamo autore iz šest različitih država tako da je to stvarno impozantna brojka koja pokazuje da smo sa prošlogodišnjim skupom a nadamo se i ovogodišnjem uspeli da pomerimo brojne granice i postavimo nove standarde koje planiramo u budućnosti da postignemo i da ih naravno prevaziđemo i podignemo da viši nivo. Cilj organizovanja ovakvih skupova je višestruki a jedan od toga pokazatelj našeg opstanka na ovim prostorima i drugi je naučno istraživački rad, bavljenje naučnim radovima, dolaženje do novih informacija i prosto promovisanje nauke i struke” zaključila  je doc. dr Jelena Minić sa katedre za psihologiju.

 

    

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još