Delavi: Beograd i Priština da postignu prihvatljiv i održiv sporazum

SAD se trenutno ne upuštaju u detalje sporazuma između Srbije i Kosova, ali zastupaju stav da treba postići sporazum koji će da bude održiv i koji će i Srbi i Albanci moći da prihvate, izjavio je danas odlazeći američki ambasador u Prištini Greg Delavi.

On je dodao da ipak postoje ograničenja sporazuma po pitanju onoga što su SAD spremne da prihvate.

“Naša pozicija sada je da se ne upuštamo u detalje sporazuma. Pozicija SAD je da Kosovu i Srbiji obezbedi prostor da postignu neku vrstu sporazuma koji će da bude održiv i koji će svi moći da prihvate”, rekao je Delavi u intervjuu za KoSSev.

On je dodao da ne može da komentariše šta tačno taj sporazum sadrži.

“Svakako postoje ograničenja za ono za šta smo spremni da prihvatimo. I ukoliko postoji nacrt sporazuma s kojim nismo zadovoljni, sigurno ćemo izneti naše mišljenje”, rekao je Delavi.

On je rekao da je važno da dve strane pronađu neku vrstu „modus vivendija“ za normalizaciju odnosa, i dodao da su razgovori predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija veoma važni.

Ocenio je i da kosovskoj pregovaračkoj strani trenutno nedostaje dodatni legitimitet za pregovore u Briselu, zbog čega smatra da je potreban veći stepen učešća u političkom procesu.

Delavi je naglasio i da za SAD nije prihvatljivo nikakvo nasilje.

“Protiv nasilja smo. Na Balkanu je bilo dovoljno nasilja. Stotine američkih vojnika su tu da zaštite ljude. Oni su ovde kako bi nasilje sprečili, ovde su da obezbede slobodu kretanja i sigurnu i bezbednu sredinu, a to je ogromna obaveza za nas i ove vojnike“, rekao je američki diplomata.

Govoreći o Specijalnom sudu za ratne zločine bivše OVK, Delavi je rekao da je najvidljiviji pokazatelj kontinuirane podrške koju vlada SAD pruža Sudu to što je novi specijalni tužilac Džek Smit Amerikanac kojeg je američka vlada predložila.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments