Započeo projekat „Očuvanje muzičkog nasleđa Kosova i Metohije“ u Kučevu

U Kučevu je održana dvodnevna radionica u okvoru projekta „Očuvanje muzičkog nasleđa Kosova i Metohije“, koji realizuje Muzikološki institut SANU, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Radionicu su vodile etnomuzikolozi Maja Radivojević i dr Danka Lajić Mihajlović.

U prvoj fazi projekta obrađena je dokumentacija u vezi sa muzičkim nasleđem Muzikološkog instituta o seriji publikacija pod nazivom „Zvučna riznica“. Izuzetno vredni izvori – terenski snimci sa Kosova i Metohije iz fono-arhiva Instituta, stavljeni su u službu očuvanja i prezentacije muzičkog nasleđa, koje je prvenstveno usmena tradicija i narodna izvođačka umetnost.

Projekat još čine priprema i objavljivanje edukativnog materijala i radionice kroz koje je ukazano na potencijal audio-zapisa i plodotvorne načine rada sa njima. Kako je istaknuto tokom održavanja radionice, audio-snimci iz vremena pre značajnih uticaja muzičke industrije demografskih promena, neophodni su zbog okolnosti koje onemogućavaju direktan prenos tradicionalne muzike. Osim u Kučevu, radionice se održavaju i u Beogradu i Boljevcu, na kojima se promoviše autentični repertoar i stil muziciranja Srba sa KiM.

Izvor Danas

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."