Počeli Dani opštine Gračanica

„Dani opštine Gračanica“ započeli su dečijim karnevalom na kojem su učestvovali polaznici predškolske ustanove Đurđevak. Prvog dana manifestacije održava se i sportski turnir u košarci, odbojci i fudbalu.

Četvrtu godinu zaredom manifestacija „Dani opštine Gačanica“ počela je programom koji su pripremili mališani ustanove „Đurđevak“. Poneki stidljivo a drugi vrlo razdragani prikazali su tradicionalne igre i pesme sa Kosova.

“Svake godine pripremamo program povodom Dana Gračanice. Iako je u septembru adaptiranje dece i ne radimo baš po planu, uspeli smo da spremimo program. Možda deca naprave i neku grešku na sceni, ali su to ipak samo deca. Nadam se da će roditelji biti zadovoljni“, kaže Kruna Vukadinović, vaspitačica predškolske grupe u “Đurđevku”.

Iako ova ustanova radi po sistemu Republike Srbije, blisko sarađuje i sa kosovskom opštinom Gračanica koja je u više navrata pomagala u različitim oblastima.

“Opština Gračanica pomaže sve obrazovne institucije na teritoriji opštine Gračanica, naravno u skladu sa svojim mogućnostima. Na raspalaganju smo uvek predškolskim ustanovama, ali osnovnim i srednjim školama“, kazala je direktorka za obrazovanje i kulturu Brankica Ničić.

Iz Gračanice, manifestacija se u podne preselila u Laplje Selo. U novoj sportskoj hali počeo je sportski turnir u odbojci, košarci i fudbalu. Učesnici su srednjoškolci iz svih šest škola sa teritorije ove opštine.

Marija Mirić, učenica 3. razreda Gimnazije takmiči se u odbojci. Nekada aktivna odbojkašica kaže da je učestvovanje na turniru značajno, pre svega, zbog upoznavanja i druženja sa učenicima drugih srednjih škola.

“Na kraju krajeva, nije ni važno ko će pobediti, važno je učestvovati. Takođe, jako smo srećni i radosni što se ovo po prvi put održava u ovako opremljenoj sali. Ranije za to nismo imali prilike već smo se snalazili kako smo mogli na školskim stadionima”, kaže Marija.

Uroš Filić, učenik 4. razreda Medicinske škole kaže da su im najveći rivali u fudbalu učenici Saobraćajne škole.

“Najvažniji je taj sportski duh koji postoji na turniru. Važno je i zbog toga što treniramo neke sportove da dođe i taj sportski turnir na kojem ćemo pokazati koja je škola najjača. Najveći rival nam je Saobraćajna škola jer smo u istoj školi i jer su nam drugari”, kaže Uroš.

Predsednik Saveza za školski sport Milko Čukarić napominje da na turniru jednako učestvuju i dečaci i devojčice i da se nadmeću u malom fudbalu, košarci i odbojci.

“Savez za školski sport sa svojim kolegama nastavnicima fizičkog vaspitanja srednjih škola, učestvuje ovde sa velikim brojem dece koja brane ugled i čast svojih škola.

Napominjem da se ovakve aktivnosti prvi put organizuju u ovoj sportskoj hali koja je pravi blagodet ove sredine. Važno je baviti se sportom jer sve se svodi na to da se mladi naraštaji pravilno razvijaju, da se usmere kako bi, pre svega, bili zdravi“, kazao je Milko Čukarić, predsednik Saveza za školski sport.

Svaka od ekipa ima svoje navijače koji su aplauzima bodrili drugare.

Pobedničke ekipe na turniru biće nagrađeni peharima i zahvalnicama.

Osim sportskih aktivnosti, obeležavanje “Dana opštine” nastavlja se programom za mlade koji će učestvovati i na srednjovekovnom karnevalu, u pozorišnim predstavama i na koncertima.

Centralni događaj će se održati u petak na dan Male Gospojine koji opština obeležava kao svoju slavu.

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još