• Početna>
  • Vesti>

Nemačka “skeptična” u vezi sa idejom korekcije granica između Kosova i Srbije

Nemački ministar spoljnih poslova kaže da je Berlin skeptičan u vezi sa idejom o korekciji granica u razgovorima između Kosova i Srbije.

Hajko Mas, koji je u sredu posetio susednu Albaniju, rekao je da “postoji strah od domino efekta”.

“Mi smo skeptični i obazrivi po tom pitanju,“ rekao je on, pozivajući obe zemlje da ovo “razjasne i reše na način koji ne dovodi do drugih pitanja (problema).”

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će “korekcija granica” – koja bi ujedinila Preševsku dolinu na jugu Srbije u kojoj dominira albansko stanovništvo sa Kosovom – da bude uključena u razgovore sa Beogradom pod posredstvom EU.

Kosovski i srpski zvaničnici spomenuli su sporazum zasnovan na srpskoj i albanskoj manjini – kosovski region severne Mitrovice za srpsku Preševsku dolinu.

Tači je odbacio ideju o razmeni, ali nije razjasnio zašto bi se Srbija složila da preda Preševsku dolinu, a da ne dobije ništa zauzvrat.

Njegova ideja, međutim, nije dobila podršku na Kosovu gde sve političke stranke bilo kakvu vrstu razmene ili promene teritorija smatraju opasnom i neprihvatljivom.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, devet godina nakon što je NATO intervenisao u ratu 1998-1999 kako bi zaustavio napad tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića na albanske separatiste na Kosovu. Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

Obe zemlje se nadaju da će dijalog pod pokroviteljstvom EU, koji traje već sedam godina sa ciljem normalizacije odnosa – da dostigne konačnu fazu sa bilateralnim, pravno-obavezujućim sporazumom.

Brisel je jasno stavio do znanja da EU neće da prihvati Kosovo i Srbiju ako ne reše njihov sukob.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još