• Početna>
  • Vesti>

Izložba fotografija Miroslava Lazarevića: Razotkrivena lepota skrivenog Kolašina

“Lepote Ibarskog Kolašina“ naziv je izložbe radova  fotgrafa i planinara Miroslava Lazarevića, koja je danas otvorena u EU Info centru u Kosovskoj Mitrovici.

I fotografija i planinarski duh  podređeni su Miroslavljevom   divljenju i nesumnjivo  strahopoštovanju koje prirodnjak oseti kada se nađe u stenovitoj utrobi planinskog Kolašina ili pred vodenom masom Gazivoda, koje od njegovog nastanka pa do danas prate neverovatne, mistične i uglavnom jezive legende.

Sva divlja, neukrotiva i nepristupačna krasota Ibarskog Kolašina kojoj svedoče samo  uporni i jaki planinari, približena je mitrovačkoj publici zahvajujući objektivu jednog od njih.

Lazarević kaže da ljubav prema fotografiji postoji oduvek ali da je time ozbiljnije počeo da se bavi poslednjih deset godina.

„Ja sam fotografiju vezao uz planinarenje. Viđao sam neke fantastične prizore i onda sam hteo to ljudima da prenesem. U zimskim uslovima nije lako, treba izdržati niske temperature, velike visine i još štošta, da bi se došlo do nekih spektakularnih prizora. U letnjim uslovima je to mnogo lakše” dodaje Lazarević koji je na svojim fotografijama zabeležio najneverovatnije pejzaže i prizora sa Mokre Gore, Rogozne i jezera Gazivode

Kaže da gotovo nikada ne koristi šminkerske programe za doterivanje fotografija. To smo i očekivali. Prirodnjak poput njega zna da se te planinske  “divljakuše” ne mogu učiniti lepšim nego što jesu. Ali zato svaku fotografiju prati priča, koju Lazarević neumorno ponavlja radoznalim posmatračima.

A  o Kolašinu od Lazarevića možete čuti mnogo toga. Kraj koji pokušava da vam približi fotografijama, nastanjuje  narod toliko  intuitivan i zanimljiv da je vrhove Mokre Gore nazvao “Pogled” i “Beleg” i toliko gostoljubiv da se svi koji su ga posetili, zaklinju da bolju šljivu nisu pili nigde.

Inače ovo je prva samostalna izložba Miroslava Lazarevića, dok je grupno izlagao na beogradskom Sajmu turizma.

Zainteresovani će izložbu moći da pogledaju do 30. novembra.

Organizator događaja  je EU Info centar u Kosovskoj Mitrovici, koji je ovu izložbu  upriličio kao uvertiru za predstojeću sezonu posvećenu očuvanju prirodnog okruženja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

 

Comments

Pročitaj još