Đurić sa predstavnicima institucija RS i lokalnih samouprava na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić održao je radni sastanak sa predstavnicima institucija Republike Srbije i lokalnih samouprava na KiM,na kojem je konstatovano da je nedavna poseta predsednika Srbije označila pozitivnu prekretnicu i svima dala podsticaj za još snažniju borbu za bolji položaj srpskog naroda u pokrajini.
 Na sastanku, kojem su prisustvovali generalni sekretar i šef kabineta predsednika Srbije Nikola Selaković i Ivica Kojić, najavljena je skora zajednička sednica Vlade Srbije sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije, na kojoj će biti predstavljen investicioni plan za opštine sa srpskom većinom i usaglašene mere podsticaja za investitore spremne za ulaganja u ta područja.
Sednica će, kako je precizirano biti održana za oko mesec dana, do kada bi trebalo da budu izvršene i revizije već izrađenih infrastrukturnih i privrednih projekata.
Direktor Đurić i saradnici predsednika Srbije zahvalili su učesnicima sastanka na saradnji u realizaciji nedavne posete predsednika Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, istakavši da predstoji veliki talas ulaganja Republike Srbije u južnoj pokrajini, te da se, u tom smislu, očekuje efikasnost i proaktivnost svih srpskih institucija na terenu.
„Nedavna predsednikova poseta u ekonomskom pogledu predstavlja generacijsku šansu za naše građane na Kosovu i Metohiji i sve njihove političke predstavnike koji žele da učine nešto dobro i vredno“, rekao je Đurić, koji je prisutne upoznao sa listom planiranih projekata.
Selaković je u razgovoru poručio da je u pripremu i realizaciju projekata potrebno uključiti sve intelektualne i institucionalne kapacitete na terenu, posebno Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Neophodno je, kako je naglašeno, angažovati i sve lokalne kapacitete za pripremu tržišta za proizvode koji će proisteći iz predstojećeg investicionog ciklusa.
I predstavnici Srba sa Kosova i Metohije izneli su niz konkretnih predloga za poboljšanje privredne aktivnosti u opštinama sa srpskom većinom i obećali da će u predstojećem periodu realizacija investicija iz centralne Srbije biti apsolutni prioritet srpskih lokalnih samouprava i institucija u pokrajini.
Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."