Delavi: Odlazim sa Kosova sa pomešanim osećanjima

Kosovski zvaničnici organizovali su u zgradi vlade oproštajni prijem za američkog ambasadora u Prištini Grega Delavija koji je na ovoj funkciji bio od avgusta 2015. godine.

Na oproštajnom prijemu koji je organizovao kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji povodom završetka mandata ambasadora Grega Delavija, američki diplomata istakao je da napušta Kosovo sa pomešanim osećanjima, ali da očekuje da će u budućnosti čuti dobre vesti o Kosovu.

“Moram da kažem da su mi pomešana osećanja. Drago mi je što se vraćam kući ali mi je žao što odlazim sa Kosova. U poslednje tri godine bio sam svedok brojnih pozitivnih promena, Kosovo ima potencijal da ide napred u pisanju sledećeg poglavlja. Poručujem političarima da ostanu izvan sudskih procesa. Prepreke u ovim oblastima mogu da postanu ozbiljan problem za budućnost Kosova… Ratifikovanje sporazuma o razgraničenju (sa Crnom Gorom) je bila važna pobeda za Kosovo i premijeru iako se ne slažemo u svemu, radili smo mnogo za ovo teško pitanje. Kosovu je najviše potreban duh saradnje i pozivam vas da radite zajedno, da bi pronašli zajednički jezik. Zemlja ima potrebu da se svi zvaničnici udruže. Želim da vidim jaku zemlju, da Kosovo ide napred, u ekonomskom i političkom smislu i bude primer zemljama u regionu. Očekujem da ću u budućnosti čuti dobre vesti”, naveo je Delavi.

Kosovski predsednik Hašim Tači zahvalio se američkom ambasadoru na njegovom dosadašnjem zalaganju.

“U ime institucija i naroda Kosova zahvaljujem Vam se što ste bili uz nas. Veoma smo zahvalni SAD što su bile uz nas, brojnim savetima, preporukama i zajedničkim radom da Kosovo ojača na unutrašnjem i međunarodnom polju. Na nama ostaju dva glavna izazova: napredak Kosova i članstvo u NATO i EU. Proces formiranja vojske Kosova treba da bude otvoren i siguran proces u potpunoj koordinaciji sa NATO i SAD. Verujem da ćemo nastaviti da jačamo demokratske vrednosti u pravosuđu, ekonomiji, politici, integraciji zajednica, normalizaciji odnosa sa svim susedima uključujući i Srbiju. Svi na Kosovu zalažu se za dijalog i postizanje istorijskog konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, koji podrazumeva uzajamno priznavanje”, kazao je Tači.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji govorio je o radnom iskustvu sa američkim ambasadorom rekavši da je on učinio veliki posao u produbljivanju saradnje između Kosova i SAD.

“Za tri godine koliko smo sarađivali, suočavali smo se sa brojnim izazovima koji nisu bili laki. Moram da istaknem činjenicu, da nije bilo ambasadora Delavija sa svojom odlučnošću, savetima i podrškom koju je dao Kosovu, Kosovo ne bi bilo danas tu gde jeste. Idemo napred i mislimo prvenstveno na evroatlanske integracije i istovremeno dajemo perspektivu našoj zemlji. To je finalni korak za članstvo u UN. Produbio je saradnju Kosova i SAD, znamo da ta saradnja ima ključni značaj za narod na Kosovu. Nastavićemo ovo partnerstvo”, rekao je Veselji.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je naglasio da je ambasador Delavi ujedinio sve zajednice na Kosovu, koje učestvuju u organizovanom prijemu povodom kraja njegovog mandata na Kosovu.

“Mislim da smo jedinstveni i posebni što se tiče naše ljubavi prema SAD i želimo da se naši odnosi prodube”, rekao je kosovski premijer.

Delavi je služio kao zamenik pomoćnika sekretara za evropsku bezbednost i kao zamenik ambasadora SAD-a u Berlinu. Visoki je funkcioner Stejt departmenta i ekspert u domenu nacionalne bezbednosti, diplomatije i vojno-političkih pitanja. Govori nemački, italijanski, hrvatski i turski jezik. Diplomirao je ekonomiju na Harvard koledžu. Poreklom je iz San Dijega u Kaliforniji. Sledeći američki ambasador na Kosovu biće Filip Kosnet.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još