Simić: Rešenje mora da uključi i legitimne interese Srbije

“Ono što međunarodni faktor smatra rešenjem kosovskog pitanja, to u očima Srbije i Srba znači priznavanje Kosova, a to nisu naši legitimni interesi”, izjavio je potpredsednik Srpske liste Igor Simić i dodao da bi to trebalo da se promeni.

Predstavnici međunarodne zajednice su sve glasniji u oceni da bi Srbi i Albanci trebalo da se dogovore po pitanju Kosova. Za potpredsednika Srpske liste Igora Simića to je pozitivna stvar, koja bi trebalo da uključi i srpske nacionalne interese.

“Drago mi je da su svi međunarodni faktori podržali stav i samog predsednika Vučića da se mora postići sporazum između Albanaca i Srba. Međutim, raskorak sa našim željama, da do sporazuma dođe, jesu izjave tih istih zvaničnika koji apsolutno ustaju protiv svake ideje koja bi značila poštovanje interesa Srba i Srbije u pitanju rešavanja problema na Kosovu. To je ono što mora da se promeni, jer ono što određeni međunarodni krugovi smatraju rešenjem, to s druge strane u očima Srba i Srbije izgleda kao priznavanje i apsolutno neprihvatanje legitimnih interesa Srba i Srbije u ovom procesu”, dodaje Simić.

Potpredsednik Srpske liste tvrdi da i predsednik Vučić i Srpska lista smatraju da dijalog nema alternativu, ali da od Prištine i njene spremnosti da iskreno pristupi ovom procesu zavisi hoće li i kada doći do narednog sastanka u Briselu.

Izvor: RTK2

Comments