Kurti najavio proteste protiv “opasne igre” Hašima Tačija

Predsednik pokreta “Samoopredeljenje” Aljbin Kurti najavio je proteste u Prištini 29. septembra, protiv “opasne igre” Hašima Tačija. Istakao je da “narod Kosova neće biti podvrgnut čoveku kao što je predsednik Hašim Tači”.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da su protesti neophodni, jer prema njegovom mišljenju, “Tači obmanjuje (Albance) Preševske doline, da se mogu ujediniti s Kosovom i da igra opasnu igru, tako što će zameniti Nemačku sa Rusijom, u spoljnoj politici Kosova”.

“Ne samo da nismo verovali, već to je veliki trik. Ne dozvoljavamo podelu Kosova. Mi poštujemo princip pravnog reciprociteta i prihvatamo i volimo referendum iz 1992. godine u dolini, ali ne samo tekst, već i kontekst. Ovaj predsednik je govorio o bolnom kompromisu. Već godinama vara građane Kosova, a sada vara i one na ‘istočnom Kosovu’ “, rekao je Kurti.

Potvrdio je da su iz pokreta “Samoopredeljenje” više puta komunicirali sa Demokratskim savezom Kosova o zajedničkom protestu, ali da je u toj stranci video više interesovanja, nego spremnost za protest.

 

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."