Bećaj: Razgraničenje bi dovelo do martovskih događaja 2004. godine

Politikolog Beljulj Bećaj tvrdi da bi razgraničenjem, kosovski Srbi južno od Ibra verovatno izgubili mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština, dok bi odnos Albanaca prema njima bio sličan onom iz marta 2004. godine.

Gostujući u Jutarnjem programu RTK2 Bećaj je rekao da je nakon sedam godina razgovora Prištine i Beograda razotrkriven pravi cilj normalizacije odnosa, a to je razgraničenje. Profesor Bećaj nije saglasan sa tim, jer bi, smatra, to dovelo do negativnih posledica.

“Ukoliko dođe do tog rešenja, realizacija Zajednice opština sa srpskom većinom, koja pretenduje da ima i izvršne kompetencije, po mom mišljenju je gotovo nemoguća. Sam čin realizacije Zajednice, po mom mišljenju, ostaje veoma težak, bez izvršnih kompetencija. Promeniće se odnos većine prema manjini i biće manje-više sličan martovskim događajima 2004. godine”, ističe Bećaj.

Iako Kosovo i Srbija teže Evropi kao multietničkoj tvorevini, pričom o razgraničenju i razmeni teritorija stvaraju se preduslovi za etničke države, smatra Bećaj i navodi da politički spektar na Kosovu razmišlja kako da ojača vlast. U tom kontekstu i vidi sukob Tačija i Haradinaja po pitanju razgraničenja.

Opozicija je reagovala sa zakašnjenjem, ali dobro je imati rezoluciju kojom će se zabraniti pregovori o razgraničenju, tvrdi Bećaj i zaključuje da bi u suprotnom Kosovo moglo zapasti u ćorsokak.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."