• Početna>
  • Vesti>

General Milan Mojsilović novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Diković odlazi u penziju

Novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije biće general Milan Mojsilović, rođen u Kosovskoj Mitrovici. Ljubiša Diković odlazi u penziju i biće odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Odluku je saopštio posle sastanka sa ministrom odbrane Srbije, Aleksandrom Vulinom i vojnim vrhom. Predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije doneo je, kako je sam naveo, više ukaza i odluka o postavljenju, imenovanju i razrešenju u srpskoj vojsci.

„Prihvatio sam zahtev načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiše Dikovića, za penzionisanjem. Želim da se zahvalim generalu Dikoviću na časnom, požrtvovanom i posvećenom odnosu koji je pokazao, kao i ljubavi prema otadžbini Srbiji,“ naveo je Vučić.

Navodeći da je Diković bio zatvaran tokom rata u Bosni, kazao je: „General Diković se časno, junački i hrabro suprotstavljao NATO agresiji ’99. I jedan je od ljudi koji je verovatno najduže bio na mestu načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Veoma sam zahvalan generalu Dikoviću na poslu koji je obavljao, na tome što je poslednjih godina radio ozbiljno i odgovorno na modernizaciji Vojske Srbije, na unapređenju njene borbene gotovosti.“

Vučić je potvrdio i da je Diković odlikovan: „To je najviši orden koji je jedan pripadnik Vojske Srbije dobio – orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.“

„Vanredno je unapređen u čin general-potpukovnika general-major Mojsilović Milan i biće novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije,“ kazao je takođe vrhovni komandant Vojske Srbije.

Milan Mojsilović rođen je 3. avgusta 1967. godine u Kosovskoj Mitrovici. Oženjen je i ima sina.

Aktivna vojna služba mu se završila 2017. godine, preneli su beogradski mediji.

Prema podacima iz njegove biografije na Internet stranici Ministarstva odbrane, odlukom Vlade Srbije, juna je postavljen za pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane.

Od 2013. do 2017. obavljao je dužnost šefa Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO u Briselu.

Završio je Vojnu Akademiju, Komandno-štabnu školu i Školu nacionalne odbrane u Beogradu. Od značajnijih internacionalnih kurseva završio je izvršni program u trajanju od četiri meseca u Evropskom koledžu za bezbednosne studije.

Od značajnijih operativnih dužnosti obavljao je dužnost načelnika operativnog odelenja u Komandi operativnih snaga Vojske Srbije, zamenika komandanta Združene operativne komande u Generalštabu i komandanta Kopnene vojske.

U periodu od godinu dana, od oktobra 2013. godine, pored dužnosti šefa vojnog predstavnika u Misiji Republike Srbije pri NATO, obavljao je dužnost predsedavajućeg Međunarodne savetodavne grupe (MAG) u centru za bezbednosnu saradnju RACVIAC.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još