Hašim Tači: „Neće biti egzodusa stanovništva niti domino efekta“

Kosovski predsednik Hašim Tači danas je uputio javnu poruku, kako je naveo, „skepticima mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije“. Nije precizirao na koga konkretno reaguje, ali kaže da ovi „skeptici“ sa „lakoćom šire strah zbog navodne destabilizacije regiona“ i „produbljuju etničke podele na Balkanu“. Kosovski predsednik se oglasio u jeku napisa o „razgraničenju“, „korekciji granica“ i od ove nedelje i konkretnih informacija da je ” razmena teritorija na stolu”i  da bi “vredelo razgovarati o razmeni Preševske doline sa severom Kosova” – što su poruke upravo Tačijevih najbližih saradnika. A u svom današnjem obraćanju javnosti Tači je umesto ranijih poruka da neće biti razmene teritorija, niti podele, sada poručio da neće biti „egzodusa stanovništva, niti domino efekta“.

„Prave paniku i maglu, koristeći iste argumente kao one na pragu proglašenja nezavisnosti (Kosova prim. red.),“ kazao je Tači dalje o „skepticima“, navodeći da žali što oni koji se protive „mirovnom sporazumu Kosova i Srbije“ to rade „izazivanjem straha“.

„Mirovni sporazum na osnovu korekcije granice između Kosova i Srbije, u slučaju da bude postignut, biće u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom. Takav sporazum predviđa formalno priznavanje Kosova od strane Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca, kao i otvaranje puta ka EU, NATO i UN. Mirovni sporazum jača stabilnost zatvaranjem poslednjeg sukoba na Balkanu,“ ocenio je Tači.

Međutim, u ovoj javnoj poruci, kosovski predsednik je promenio i svoju raniju terminologiju.

Umesto „nema podele“, „nema razmene teritorija“, niti „premeštanja stanovništava“, što je ranije tvrdio, sada kaže „skepticima koji su ovih dana bili veoma strastveni“:

„Mogu da ih uverim da neće biti korekcije granica po etničkim linijama, neće biti egzodusa stanovništva, kao ni domino efekta.“

„Štaviše, ovaj mirovni sporazum će da stavi težak kamen na takozvanu Pandorinu kutiju. A ako neko dalje nastavi sa argumentacijom, a odnosi se na eventualni dogovor mirne korekcije granice kao presedana, onda bi ovaj slučaj u budućnosti mogao da se koristi kao pozitivan presedan neophodan za rešavanje međudržavnih nesporazuma samo mirnim putem, a ne ratom,“ zaključio je.

 

Izvor: Kossev

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."