• Početna>
  • Vesti>

Prva sednica SO “mladih” Zvečan povodom Međunarodnog dana demokratije

Povodom 15. septembra, Međunarodnog dana demokratije, Misija OEBS-a na Kosovu organizuje niz javnih događaja pod nazivom “Raznolikost i inkluzija” sa ciljem otvaranja svih potencijala demokratskog društva na Kosovu. Međunarodni dan demokratije je usvojen 2007 i od tad se redovno obeležava.

Događaji uključuju javne rasprave sa mladima i predstavnicima građanskog društva, umetničke radionice i slikanje murala, pop-rok koncert i fudbalske utakmice.

U okviru višednevnog programa organizovanog širom Kosova, u opštini Zvečan je danas održan skup mladih koji je razmatrao šta se sve može učiniti za lepšu i bolju opštinu Zvečan.

U toku današnjeg i jučerašnjeg dana, na 6 lokacija na Kosovu, mladi su učestvovali u različitim aktivnostima, koje su posvećene većem angažovanju raznih slojeva društva.

Uključenost građana i njihovo učešće u kreiranju lokalne politike jeste jedan od glavnih zadataka lokalne samouprave kao i poboljšanje zajedničkih ciljeva.

Na prvoj sednici SO “mladih” Zvečan, predstavljeni su problemi mladih u cilju pronalaženja rešenja i otvorenijoj demokratiji svih građana.

Odbornička grupa “Inicijativa mladih” predložila je formiranje tima za očuvanje kulturne baštine grada.

“Svi znamo koliko je bitno očuvanje jednog grada. Važno je očuvanje naroda i kulture, u našem slučaju je to Tvrđava Zvečan. Bitno je i organizovanje kulturnih događaja, kao što su likovne sekcije, pozorišne predstave i filmske premijere” istakli su oni.

Odbornica Jovana Šmigić je istakla probleme samohranih majki:

“Ono što bi mi mogli da uradimo za njih je da napravimo grupe ili forume gde bi se one družile i takođe iznosile svoje zahteve kako bi im omogućili sve što im je potrebno. Samim tim bi se te žene uključile u sprovođenju odluka opštine”.

Opština Zvečan obraća pažnju na mlade, jer su oni budućnost. Kao projekat, u budućnosti, opština Zvečan planira izgradnju omladinskog centra, za koju su obezbeđena sva sredstva.

Veliki problemi opštine Zvečan, kako kaže odbornička grupa “Ekološki pokret”, su neadekvatno odlaganje smeća blizu naseljenih mesta kao i divlje deponije.

Iz Ekološkog pokreta predlažu edukaciju svih zaposlenih u javnim preduzećima, u cilju bolje zaštite životne sredine. Predložena je i modernizacija mesta za odlaganje smeća i plastičnog otpada u cilju smanjenja površine zauzete kontejnerima, kojom bi se sprečilo dalje raznošenje otpada i neprijatnih mirisa.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković se zahvalio mladima na idejama i predlozima i izrazio veliko zadovoljstvo zbog velikog broja mladih odbornika.

“U okviru životne sredine, mi smo uradili mnogo projekata koji se tiču opštine Zvečan. Radili smo više puta projekat uklanjanja divljih deponija i krenuli smo sa projektom izgradnje regionalne deponije koji je jedan od najvećih projekata Evropske Unije, koji se finansira u ovom trenutku. Morate biti svesni činjenice da živimo u maloj i siromašnoj opštini koja je zagađena radom Trepče. Sport i kultura su najveći uspesi opštine i uspeh neke opštine možete videti upravo kroz to. Krenuli smo i u projekat izgradnje sportske hale” rekao je gradonačelnik Zvečana Vučina Janković i dodao:

“Prvi i gorući problem opštine Zvečan je nezaposlenost mladih. Cilj nam je da uradimo projekte koji imaju višestruki interes, da reše neke od ovih problema a da za cilj istovremeno imaju zapošljavanje mladih ljudi. Što više ljudi radi na teritoriji jedne opštine, to je ta opština bogatija. Što se tiče školstva, mi smo u protekle četiri godine apsolutno sve škole u opštini Zvečan renovirali u skladu sa EU standardima” zaključio je Janković.

Zamenik predsedavajuće SO “mladih” Zvečan je pročitao deklaraciju koja je jednoglasno usvojena:

“Mi kao mladi predstavnici mladih verujemo da su zaštita životne sredine, obrazovanje i bezbednost mladih, kao i veća uključenost mladih u donošenju odluka na lokalnom nivou od presudnog značaja za dalje unapređenje demokratskih procesa i poboljšanja položaja mladih u našim opštinama”.

Gradonačelniku Zvečana Jankoviću i predsedavajućoj SO Zvečan Biljani Jaredić uručene su zahvalnice kao znak zahvalnosti zbog pružene podrške, saradnje i pomaganja SO “mladih” Zvečan.

 

 

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još