Pacoli: Albanija da ne sedi skrštenih ruku nego da učestvuje u dijalogu

“Tražio sam da Albanija ne sedi skrštenih ruku u ovom procesu, već da bude sastavni deo našeg cilja. Naš cilj je dijalog sa Srbijom. Albanija da bude prisutna. Ako mogu EU i SAD, zašto ne Albanija?!“ – rekao je ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli. On se danas sastao sa ministrom spoljnih poslova Albanije, Ditmirom Bušatijem, sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

“Ja sam tražio od albanske strane da ne stoji skrštenih ruku, da nam pomogne. Albanija može mnogo da doprinese,” rekao je takođe Pacoli.

Dvojica sagovornika razgovarala su i o viznoj liberalizaciji.

“Ove godine mi činimo napore da Kosovo dostigne svoj cilj slobodnog kretanja, i u tom smislu, mi tražimo podršku i od Albanije,” rekao je dalje Pacoli, posle sastanka sa Bušatijem.

On je dodao da će sa Bušatijem otputovati u Njujork, gde će da održe zajedničke sastanke o liberalizaciji viza.

Bušati je izjavio da će Albanija da pruži podršku u tom procesu.

“Siguran sam da će se ovaj izazov prevazići i da će Kosovo da bude uključeno na belu šengensku listu. Sada više nema izgovora da se ne završi ovaj proces,” rekao je on.

Pacoli i Bušati su takođe razgovarali i o produbljivanju saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

Bušati se takođe sastao sa kosovskim premijerom, Ramušem Haradinajem i predsednikom kosovske skupštine, Kadrijem Veseljijem.

Veselji je ocenio da će po završetku procesa dijalog Kosovo da dobije mesto u UN “u granicama sa kojima je proglasila nezavisnost i međunarodno priznata”.

Haradinaj je zatražio podršku Albanije na putu evropskih integracija, učlanjenju Kosova u Interpol i u druge međunarodne organizacije.

 

Izvor: Kossev

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."