NATO podržava razvoj KBS u okviru sadašnjeg mandata

NATO kaže da podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova u sadašnjem mandatu. Ukoliko taj mandat evoluira, preispitaćemo nivo našeg angažmana na Kosovu, kažu za Tanjug u sedištu Alijanse u Briselu.

Na pitanje Tanjuga da li je NATO bio informisan ili konsultovan prilikom usvajanja nacrta zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova, zvaničnik Alijanse kaže da nije bilo konsultacija po tom pitanju.

”Naš stav je da se tim pitanjem bave kosovske vlasti”, kaže zvaničnik NATO-a.

U sedištu Alijanse ocenjuju da su postojeće Bezbednosne snage Kosova profesionalna i multietnička snaga i izvor stabilnosti u regionu. Dodaje se da su te snage prešle dug put, da ima još posla da se uradi, ali i da je postignuti napredak primer uspešnosti delovanja NATO-a na izgradnji kapaciteta u bezbednosnom sektoru.

”NATO podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova pod mandatom u kome su trenutno. Ukoliko taj mandat evoluira Severnoatlatski savez će morati da preispita nivo svog angažamana na Kosovu”, navodi zvaničnik NATO-a u izjavi za Tanjug.

U sedištu NATO-a u Briselu, naglašavaju da Alijansa ostaje posvećena bezbednosti i stabilnosti Kosova. Dodaje se da je misija KFOR-a najduže operativna misija NATO-a i da se na Kosovu trenutno nalazi 4000 pripadnika snaga predvođenih NATO.

U Alijansi navode i važnu ulogu NATO savetodavnog i tima za vezu, koja podrazumeva i podršku Kosovskim bezbednosnim snagama. Dogovorena je, navode u Briselu, i pojačana saradnja NATO-a i Kosova u oblasti komunikacija, vežbi, sajber odbrane i borbe protiv korupcije.

”NATO u potpunosti podržava i dijalog u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. On je od kritične važnosti za mir i bezbednost u regionu”, zaključuje zvaničnik NATO-a.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."