Minja Subota u Gračanici: Deca su ukras sveta

U okviru programa “Deca su ukras sveta”, mališani gračaničke opštine danas su bili u prilici da se druže sa Minjom Subotom.

Velika sala Doma kulture u Gračanici bila je puna mališana koji su zajedno sa legendarnim Minjom Subotom recitovali, glumili i pevali neke od najvećih dečijih hitova, među kojima su ’Razbole se lisica’, ’Išli smo u Afriku’, ’Od škole do knjige’.

“Sve je bilo lepo, a najviše mi se dopalo kada smo pevali pesmicu ’Išli smo u Afriku’”, rekao nam je Petar Stević, učenik trećeg razreda.

“Najviše mi se dopalo to što smo pevali različite pesmice, a najviše volim ’Razbole se lisica”, kazala nam je Sara Milošević, učenica četvrtog razreda.

U jednočasovnom programu uživao je i Minja Subota. Kaže da ga oduševljava činjenica da su deca koja su došla danas znala stihove svih pesama.

“To je značajno. Te pesme su komponovane na stihovima naših antologijskih pesnika i ako deca ovo već u predškolskom uzrastu nauče, oni posle te stihove nalaze u čitankama. Napravili smo jedan krug i meni je drago što te pesme žive i što sve te pesme deca ovde kod vas znaju. To je znak da se sa njima radi. To su deca koja imaju veliku pažnju”.

Jedan od najpoznatijih voditelja dečijih emisija koji će ostati upamćen po “Muzičkom toboganu” koji je emitovan punih osamnaest godina, upozorava da na televizijama u Srbiji nema programa koji je namenjen isključivo deci.

“Nema ljudi i onih stvaralaca koji odlaze među decu. Da bi vi stvarali za decu morate da oslušujete njihov ritam života, njihove interese. Kažu koja je razlika zmeđu dece pre i danas. Deca su deca, jedino što su danas naša daca bolje informisana zahvaljujući internetu i stotinama televizijskih kanala, ali su u duši ostala deca. Vole da pevaju, da se druže, da reaguju kao deca. Njima to treba pružati”.

Jednočasovnu predsatvu u saradnji sa Domom kulture “Gračanica” organizovala je OŠ “Kralj Milutin”.

“Ova predstava je namenjena predškolcima i učenicima od prvog do četvrtog razreda. Veoma je važna jer su deca uključena u program”, kaže učitelj OŠ “Kralj Milutin” Ljubomir Maksimović.

Minja Subota se čitav život bavi programima za decu i mlade. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i odlikovanja.

 

Izvor: Radio Kim

Foto: Radio Kim

Comments

Pročitaj još