Kosovska skupština i dalje u blokadi, nema kvoruma

Nedostatak kvoruma sprečava kosovsku skupštinu da nastavi redovno jesenje zasedanje, čime je produžen prošlonedeljni kolaps, kada je u više navrata, što na predlog vladajućih, što na predlog opozicije, predsedavajući Kadri Veselji bez uspeha pokušavao da počne dva vanredna zasedanja.

Jedno o izboru vladinog pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom, a drugo na zahtev opozicije, o nacrtu predloga rezolucie kojom bi se Hašimu Tačiju zabranilo da u Briselu razgovara, o teritorijalnim ustupcima i promenama.

Ni današnji pokušaj nastavka prve redovne sednice, nije prošao bolje, jer je u sali samo 51 poslanik, što je nedovoljno, pošto je za kvorum potrebno još minimum desetoro.Redovno jesenje zasedane je najpre bilo zakazano za juče. Ali nije bilo kvoruma.Na početak današnje sednice, zakazane za 11 časova, i dalje se čeka.

Opozicione stranke Demokratski savez i pokret “Samoopredeljenje” bojkotuju sednicu, a vladajuće stranke samostalno nemaju dovoljno poslanika za kvorum.DSK i “Samoopredeljenje” najpre traže vanrednu sednicu, na kojoj bi bila usvojena rezolucija kojom bi se onemogućili pregovori o teritorijalnoj celovitosti Kosova.

Izvor: RTS

 

 

Comments

Pročitaj još