• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Svim pravnim sredstvima protiv transformacije KBS

Funkcioner Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, izjavio je danas da je odluka o usvajanju predloga zakona, koji se odnose na transformaciju KBS u vojsku, još jedna u nizu donetih jednostrano i najavio da će politički predstavnici Srba iskoristiti sva pravna sredstva da se suprotstave tom procesu.

Ova odluka je doneta bez konsultacija sa političkim predstavnicima Srba i članovima vlade iz reda srpske zajednice na Kosovu, rekao je Jevtić za Tanjug i istakao da u trenutku kada se želi nastavak dijaloga i uspostavljanje stabilnog i dugotrajnog mira na KiM, ovakvi procesi ne idu u prilog tome.

O tome je, kaže, juče razgovarao sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i predstavnicima međunarodne zajednice u Prištini i tom prilikom im jasno stavio do znanja da ovako nešto, u ovom trenutku, mora da se zaustavi.

“Razgovarao sam sa premijerom i predstavnicima međunarodne zajednice i vrlo jasno im stavio do znanja da ovako nešto u ovom trenutku mora da se zaustavi i da, naravno, ako želimo da zajednički rešavamo probleme koje kao društvo ovde na Kosovu imamo to treba da radimo na drugačiji način, a ne jednostrano”, naveo je Jevtić.

Jevtić napominje da u trenutku kada neko govori o multietničkom društvu ovakve inicijative i procesi ne idu u prilog tome i zato je ovakva odluka, pp našem mišljenju, pogrešna i štetna u ovom trenutku.

“U tom s mislu iskoristićemo sva pravna sredstva ovde na Kosovu da se suprotstavimo tom procesu. Mi smatramo da je ovo ustavno pitanje i ne može se usvojiti bez saglasnosti i glasova predstavnika Srba u parlamentu”, naveo je Jevtić.

Jevtić je ukazao da je proces transformacije KBS pokrenut ne samo bez šire saglasnosti sa predstavnicima nealbanske zajednice, već i bez saglasnosti unutar same albanske zajednice, pa se postavlja jasno pitanje da li će on do kraja biti sproveden.

 

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još