Tači: Nema sporazuma bez priznanja

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće potpisati sporazum sa Beogradom ukoliko on ne bude podrazumevao recipročno priznanje, ali je dodao da je skeptičan kada je reč o mogućnosti da se do takvog dogovora dođe.

Na konferenciji za medije održanoj po povratku sa regionalne turneje, na kojoj je lidere Albanije, Crne Gore i Makedonije upoznao sa procesom dijaloga, Hašim Tači je rekao da zemlje regiona podržavaju pregovore Beograda i Prištine i da će podržati njihov mirovni sporazum.

Istakavši da postizanje sporazuma između Beograda i Prištine neće biti lako, Tači je ponovio da je moguća korekcija granice sa Srbijom koja bi omogućila direktno priznanje nezavisnosti i ujedinjenje Preševa, Medveđe i Bujanovca sa Kosovom.

Prema Tačijevim rečima, kada Srbija prizna Kosovo to će uraditi i pet članica Evropske unije, a i Rusija će skinuti veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Što pre postignemo sporazum, biće bolje za dve zemlje i dva naroda”, rekao je Tači, uz napomenu da ne postoje pregovori između Srba i Albanaca, nego između Srbije i Kosova.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još