Tači: Bez podele; Redovno odlazim na sever

Kosovski predsednik Hašim Tači, izjavio je na vanrednoj konferenciji za medije, da je skeptičan po pitanju postizanja konačnog sporazuma Kosova i Srbije. Tači je potom naglasio, da eventualni sporazum neće značiti razmenu teritorija ili stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu.

“Nećemo postići nijedan sporazum ukoliko on ne podrazumeva uzajamno priznanje dveju država”, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači na vanrednoj konferenciji za medije i dodao da je postizanje sporazuma Kosova i Srbije u interesu obe strane i potpune stabilnosti u čitanom regionu. O tome je razgovarao i sa predstavnicima Albanije, Makedonije i Crne Gore.

“Svi su za dijalog i svi su za pregovore, kako na regionalnom tako i na međunarodnom nivou, jer on predstavlja perspektivu za obe zemlje. Proces neće ići nimalo lako i može trajati dugo u narednom periodu. Imaćemo demarkaciju ili korekciju granica od 430 kilometara. Korekcija granica je moguća i ona obezbeđuje Kosovu priznanje od strane Srbije, kao i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu. Ne interesuje me šta će Srbija dobiti sporazumom, jer ću ja tražiti rešenje i model koji će biti u interesu naših građana, EU i NATO-a”, rekao je Tači.

Tači je napomenuo da nijedan sporazum neće biti potpisan, koji ne podrazumeva recipročno priznanje. Ipak niko ne može tačno reći kada će se to dogoditi.

“Nijedan sporazum sa Srbijom neće biti potpisan ako on ne podrazumeva recipročno priznanje. Samo takav dogovor daje mogućnost napretka i za jednu i za drugu stranu, a sve ostalo za mene predstavlja gubljenje vremena”, naglasio je Tači.

Na pitanje novinara da li će u skorije vreme posetiti Gazivode, Tači je nagalsio da on redovno odlazi na sever Kosova, kada je god to potrebno i kada je u interesu građana. U ostalom, Kosovo ima svoje organe reda i na njemu postoji apsolutna sloboda kretanja.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još