Simić: Srpska lista i srpski narod neće podržati formiranje vojske Kosova

 

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da Srpska lista i srpski narod na KiM neće podržati transformaciju bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, jer je to protivno interesima srpskog naroda,  Rezoluciji SB UN 12 44 i Kumanovskom sporazumu.

Komentarišući odluku kosovske vlade koja je bez prisustva članova Srpske liste, danas usvojila i dostavila parlamentu tri Predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, SImić je za Kontakt Plus rekao da je po Rezoluciji 1244 jedina legalna vojna formacija na KiM Kfor.

“Srpska lista i srpski narod na KiM neće podržati transformaciju bezbednosnih snaga u tzv.Vojsku Kosova, pre svega zato što je to protivno interesima srpskog naroda, ali i Rezoluciji SB UN 12 44 i Kumanovskom sporazumu koji, podsetiću, kao jedinu legalnu vojnu formaciju na KiM predviđaju Kfor. Tu treba dodati  da je i Kfor a prostor KiM došao nakon dobijene saglasnosti zvaničnog Beograda” – rekao je Simić.

Simić je dodao da kosovska Vlada na ovaj način krši sopstvene zakone.

“Ovo je pokušaj da se zaobiđe pravna procedura koja zahteva glasove Srba i to je poziv da međunarodna zajednica najhitnije reaguje jer se od strane  Vlade krše sopstveni zakoni” – kazao je Simić.

Kosovska  vlada danas je, bez prisustva članova Srpske liste, usvojila i dostavila parlamentu tri Predloga zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Nacrti zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, o službi Bezbednosnih snaga Kosova i o Ministarstvu odbrane usvojeni su bez ijednog glasa protiv, a sednici Vlade nisu prisustvovali srpski ministri.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je nakon sednice da je Vlada izglasala svoje odbrambene snage, odnosno svoju Vojsku Kosova, dodajući da  se o tom pitanju nastavljaju konsultacije sa međunarodnim partnerima.

Sa druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači je prokomentarisao da nije vreme za tako nešto i da  taj proces treba da bude otvoren i transparentan u dogovoru sa NATO.

 

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."