Porast izvršenih krivičnih dela na severu Kosova

Broj izvršenih krivičnih dela, tokom avgusta, u četiri opštine na severu Kosova nastanjene većinskim srpskim stanovništvom, u porastu je u odnosu na prethodni mesec, saopštili su danas predstavnici NVO “Humani centar Mitrovica”. Samo u Severnoj Mitrovici registrovano 20 krivičnih dela.

Osim u Severnoj Mitrovici, krivična dela prethodnog meseca registrovana su u Zvečanu (10), Zubinom Potoku (7) i Leposaviću gde je zabeleženo 18 izvršenih krivičnih dela tokom avgusta, kaže Aleksandra Šindić iz NVO “Humani centar Mitrovica”.

Na predstavljanju izveštaja “Securymetar” o bezbednosnim incidentima, Šindić navodi da je tokom prethodnog meseca na severu Kosova pet lica lišeno slobode zbog učinjenih krivičnih dela i da je u istom periodu na severu Kosova registrovano 19 požara.

Ohrabruje da je tokom prethodnog meseca registrovano manje saobraćajnih nezgoda (6) nego u julu i da je u svim slučajevima pričinjena samo materijalna šteta, odnosno da nije bilo “fatalnih ishoda”.

“Na graničnim prelazima zabeleženo je višečasovno zadržavanje vozila. Čekalo se i po šest sati na izlazak sa Kosova,”- kaže Šindić.

Tokom prošlog meseca, kako su registrovali u Humanom centru Mitrovica i predstavili u svom najnovijem izveštaju, u Severnoj Mitrovici nastavljeno je trovanje pasa lutalica, registrovana su četiri takva slučaja.

“Securymetar” je program Humanog centra Mitrovica koji predstavlja prvu domaću inicijativu sa namerom da se ocene bezbednosni problemi u četiri opštine na severu Kosova od strane civilnog društva.

Projekat je podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS).

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."