• Početna>
  • Vesti>

Koha: Tači se sprema za UN, lobira za Unesco i Interpol

Prištinski medij “Koha ditore”, objavila je danas da bi se dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija mogao nastaviti u Njujorku, a Tači je na pitanje o tome, rekao da u okviru Generalne skupštine UN u ovom trenutku radi na uspostavljanju kontakata i posebno na članstvu Prištine u Interpolu i Unesku, te da traži angažovanje i drugih zemalja.

Kako je preneo portal “KosovaPress”, Tači je novinarima ponovo rekao da neće dozvoliti podelu Kosova, niti razmenu teritorije.

“Neću dozvoliti podelu Kosova, neću dozvoliti stvaranje ZSO sa izvršnom vlašću. Ja sam za spajanje Preševske doline i Kosova i ni pod kojim uslovima neću dozvoliti da se razgovara o Trepči i Gazivodama”, rekao je Tači.

Ukazao je da je proces dijaloga sa Beogradom “osetljiv i složen” i da stoga ne isključuje mogućnost različitih stavova po tom pitanju.

Dodao je i da priznanje kosovske nezavisnosti od Srbije i pet zemalja EU, koje to do sada nisu učinile, praktično znači početak procesa formiranja kosovske vojske.

“Međusobno priznavanje podrazumeva ukidanje ruskog veta, a Kosovo će priznati još 80 zemalja koje to do sada nisu učinile”, rekao je Tači.

Zahtev tri opštine juga centralne Srbije iz 1992. godine o pripajanju Kosovu smatra “poštenim i pravovremenim”.

Kao izuzetno važno, Tači je izdvojio potrebu da, kako je rekao, što pre profunkcioniše pregovarčki tim za Kosovo.

Taj tim bi, prema njegovim rečima, obezbedio jedinstvo stranaka, što bi, kaže, omogucio napredak u dijalogu.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Koha ditore

Comments

Pročitaj još