• Početna>
  • Vesti>

“Džonsonovi zaključci će presudno uticati na konačan stav SAD”

enator Ron Džonson je došao da izvrši presek stanja, da vidi koje su mogućnosti i ideje za postizanje sporazuma, a u Vašington se vraća sa zaključcima koji će presudno uticati na konačan stav SAD po pitanju KiM, kaže za RTS Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

Surlić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su tokom Džonsonove posete SAD poslale jasnu poruku da su fleksibilne, i to iz dva razloga.

Prvi je da ne žele da Kosovo ostane nedovršen projekat, a drugi da postojeća administracija želi da pokaže da je spremna da reši neki međunarodni konflikt, navodi Surlić.

Ipak, smatra da se, uprkos pozitivnim tonovima koji su došli od savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, ne može očekivati da SAD povuku priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

SAD za sada insistiraju da Beograd i Priština dođu do sporazuma, dodaje Surlić.

Senator Ron Džonson, kako primećuje Surlić, svojim prisustvom i drugom posetom od februara pokazuje da zaista obraća pažnju na pitanje KiM i budući sporazum.

Smatra da je Džonson došao da izvrši presek stanja, da vidi koje su mogućnosti i ideje za postizanje sporazuma, a u Vašington vraća sa zaključcima koji će presudno uticati na konačan stav SAD.

Što se tiče stava Nemačke, Surlić objašnjava da se ta zemlja protivi razgraničenju zato što je čitav proces normalizacije, odnosno uslovljavanja Srbije na putu ka EU, temeljio na temi Kosova.

Nemačka vidi razgraničenje kao poraz svoje politike, smatra Surlić.

Takođe, kako je dodao, Nemačka strahuje od domino efekta i ugrožavanja stabilnosti na celom Balkanu.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još