Vučić: Posle dosta vremena, neko u SAD hoće da čuje i stav Beograda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku SAD Donaldu Trampu, potpredsedniku Majklu Pensu i senatoru Ronu Džonsonu na tome što posle dosta vremena neko u SAD hoće da čuje i stav Beograda. Džonson je istakao da će američka administracija podržati i dati prostor predsedniku Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje za kosovsko pitanje.

Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa senatorom Ronom Džonsonom, rekao da i američkog senatora trenutno više brinu politička nego ekonomska pitanja.

“Ako bi bio održiv mir u regionu, ne bi bilo nikakvih problema za ekonomiju u budućnosti”, rekao je Vučić.

Na sastanku je bilo reči o daljem unapređenju odnosa SAD i Srbije. “U svim društvenim oblastima ima mnogo prostora za unapređenje”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu, potpredsedniku Majklu Pensu i senatoru Ronu Džonsonu na tome što posle dosta vremena neko u SAD hoće da čuje i stav Beograda.

“Mi nemamo uvek u svemu i po svim pitanjima iste stavove, ista mišljenja, naprotiv, ali danas o svemu tome razgovaramo i trudimo se da pronađemo zajedničke imenitelje u svim važnim pitanjima, da prevaziđemo teškoće koje su postavljale barijere u prošlosti između nas, da ih prevazilazimo i da napravimo najbolje odnose između Srbije i SAD”, istakao je Vučić.

Istakao je da je upoznao senatora Džonsona i o poseti KiM.

“Vidim da su i ambasada SAD, pa čak i gospodin Džonson, bolje upoznati sa sadržajem mog govora nego oni koji bi trebalo, oni koji su morali da slušaju ili bar pročitaju to što sam govorio”, rekao je Vučić.

Ukazao je da bi bilo važno kada bismo imali više pomoći i podrške i iz regiona, i iz Evrope, i iz sveta.

“Ljude koji bi zaista hteli da čuju šta neko stvarno govori, a ne da izvlače iz konteksta ono što im odgovara, zarad svojih politika koje i nisu baš pokazale naročiti uspeh”, dodao je Vučić.

Rekao je da veruje da će iz godine u godinu Srbija uspeti da gradi sve bolje odnose sa SAD i da Džonsonu za to pripadaju velike zasluge.

Vučić kaže da Srbija poštuje Džonsona i da njegove reči sa poštovanjem slušaju u našoj zemlji.

Rekao je, takođe, da je to treća poseta Džonsona Srbiji i da pokazuje čvrsto opredeljenje i želju da se ubrzano razvijaju odnosi dve zemlje.

“Najpre sam mu zahvalan što je od našeg prvog susreta bio neko ko je hteo da sasluša srpsku stranu i šta Srbi imaju da kažu. To nije slučaj u mnogim delovima sveta. Džonson se uvek zalagao za mir i stabilnost na Balkanu, što je i politika koju Srbija vodi”, rekao je Vučić.

Naveo je da se Džonson koliko je to moguće zalagao svojim znanjem, autoritetom da pomogne stvaranje okruženja koje bi nas dovelo do kompromisnog rešavanja problema Beograda i Prištine.

Ukazao je da je sa Džonsonom uvek najbolje razgovarati o ekonomskim pitanjima pošto je zaista ekspert u toj oblasti.

Vučić je zahvalio Džonsonu na poseti i na tome što je uvek bio spreman da sasluša šta imaju da kažu i Srbi i Srbija.

Dodao je i da će imati radnu večeru, kao i da ih očekuju i drugi sastanci.

Izvor RTS

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."