Šoltes: Nadam se sporazumu između Beograda i Prištine narednih meseci

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Igor Šoltes, i dalje veruje da je u interesu EU, Srbije i Kosova, moguće da u dogledno vreme bude postignut sveobuhvatan mirovni sporazum između Beograda i Prištine.

“Nadam se da će do toga dođi brzo”, izjavio je Šoltes za Tanjug.

Izvestilac Evropskog Parlamenta, kaže da žali što planirani dijalog predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija nije održan prošle nedelje u Briselu, kako je prethodno bilo planirano.

On se nada da će dva predsednika nastaviti započeti proces i da će u narednim mesecima postići pravnoobavezujući sporazum.

”Nadam se da će u narednim mesecima postići pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, koji će biti uspešan, održiv za region i u skladu sa međunarodnim pravom”, izjavio je Šoltes.

Upitan da prokomentariše poziciju EU, koja dogovor između Vučića i Tačija vidi kao realan i gotov već tokom naredne godine, Igor Šoltes kaže da je, pod uslovom da obe strane u dijalogu ostanu na svom putu, pomirenje moguće, samo je, kaže, pitanje kada će do toga i doći.

”Pomirenje jeste moguće, ali kada, to niko ne može da zna sa sigurnošću. Možemo samo da se nadamo da će do toga doći brzo”, navodi izvestilac za Kosovo.

Igor Šoltes dodaje da EU mora da nastavi da podržava dijalog između Srbije i Kosova i da im pomogne da nađu sporazum koji bi bio u skladu sa međunarodnim pravom.

”Bilo bi vrlo dobrodošlo da se to postigne što je brže moguće, ali na Srbiji i Kosovu je da odluče koliko brzo će to da bude”, navodi Šoltes.

On podseća da su pomirenje i dobrosusedski odnosi suština onoga za šta se EU zalaže, a svi njeni partneri u regionu koji imaju jasnu evropsku perspektivu moraju da se drže tih principa.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."