• Početna>
  • Vesti>

Mustafa: Preševska dolina ugrožava kosovsku državnost

Lider najuticajnijeg Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer, Isa Mustafa, poručio je predstavnicima tri opštine juga centralne Srbije da je priča o razgraničenju sa Srbijom otvaranje pitanja “teritorijalnog integriteta Kosova” i rizik od vraćanja teme o kosovskoj državnosti na pregovarački sto.

Mustafa je na Fejsbuku napisao da je zabrinut za položaj Albanaca u tri opštine juga centralne Srbije, ali i da im je preneo da je “otvaranje pitanja teritorijalnog integriteta ne samo u sukobu sa kosovskim ustavom i Deklaracijom o nezavisnosti, već i rizikuje vraćanje pitanja državnosti Kosova na pregovarački sto”.

Nakon razgovora sa predstavnicima Bujanovca, Preševa i Medveđe u Prištini, Mustafa je na toj društvenoj mreži konstatovao da Beograd u ovom trenutku ne priznaje ni postojeće kosovske granice.

Ovim povodom oglasio se i šef poslaničkog kluba DSK Avdulah Hoti, koji je takođe konstatovao da je njihov zahtev za priključenje Kosovu protivustavni.

“Uz dužno poštovanje prema Albancima (preševske) doline, takva rezolucija je protivustavna”, naveo je Hoti, preneo je portal Insajderi.

On je izričit da DSK neće glasati za tako nešto u parlamentu, osim ako ne bude postojala volja za, kako je rekao, promenu kosovskog ustava.

Inače, politički predstavnici tri opštine sa juga centralne Srbije juče su boravili u Prištini, gde su razgovarali sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji se u okviru Briselskog dijaloga zalaže za priključenje te tri opštine Kosovu.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Pročitaj još