• Početna>
  • Vesti>

Rezolucija o Preševskoj dolini uskoro pred poslanicima?

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se danas sa liderima Preševske doline. Na sastanku je predstavljen zahtev Rezolucije o pripajanju Preševske doline Kosovu koja datira iz 1992. godine.

Nakon sastanka, gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi pročitao je zahtev koji su potpisali politički predstavnici Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

“Mi smo predstavili ideju o rezoluciji koju treba da usvoji parlament Kosova, u smislu da podrže naš zahtev koji datira iz 1992. godine. Pripajanje Preševske doline je jedan od zahteva koji smo danas predstavili predsedniku Tačiju i on je to prihvatio kao otvoren akt. Mi ćemo konataktirati i šefove parlametarnih grupa, kako bismo inicirali narednu sednicu i kako bismo doneli nacrt te rezolucije”, kazao je Arifi.

“Nadamo se da će poslanici u Skupštini poštovati naš zahtev i da će tako podržati predsednika i pregovarački tim u Briselu”, kazao je gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi.

Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da je “ovo trenutak kada svi treba da se izdignemo iznad ličnih i političkih partijskih interesa“.

“Preševo, Bujanovac i Medveđa su zajednički cilj i možemo ga ostvariti samo zajedno. Radićemo na tome da i predstavnici Preševske doline učestvuju u dijalogu između Kosova i Srbije”, kazao je Tači.

Na pitanje da li se i kada može očekivati Tačijev skup u Preševskoj dolini, on je odgovorio:

“Vi svi znate da sam ja u odsustvu osuđen od strane Srbije i tu kaznu meni Srbija nikada nije oprostila, niti sam ja tako nešto tražio. Ja sam predsednik i ponašaću se kao predsednik. Ne mogu da donesem odluku i da se fizički sukobim sa policijom Srbije. Kada je bilo vreme suočavanja, pokazao sam gde mi je mesto, zajedno sa svojim saborcima“, kazao je Tači.

“Tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića severu, kosovske institucije su odgovorno ponašale”, kazao je Tači i dodao da je svaka poruka o pomirenju dobrodošla.

“Svaka poruka i deo govora koji se odnosi na razumevanje, mir, dijalog, o sporazumu i pomirenju je dobrodošla i pozdravljam je. Isto toliko bilo je nepotrebno, a mogu reći i pogrešno, pominjanje i glorifikacija Slobodana Miloševića, kada se on povezuje sa genocidom od Slovenije do Kosova. On je čovek koji je u svetskim razmerama poznat kao ratni zločinac. Mislim da to stvara negativna i neprijateljska osećanja u trenutku kada govorimo o pomirenju, razumevanju i istorijskom sporazumu”, rekao je Tači.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Tači je kazao da će biti formirana sa izvršnom kompetencijom, te da neće biti stvaranja Republike Srpske.

 

Izvor: RTV Kim

Foto: RTV Kim

Comments

Pročitaj još