• Početna>
  • Vesti>

Stefanović: Složena bezbednosna situacija, signal Srbima da nisu dobrodošli

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je za RTS da se situacija na Kosmetu prati iz minuta u minut i da se usložnjava. Ovo je ispit i za kosovsku policiju i Kfor jer su oni dužni da obezbede posetu predsednika Srbije južnoj srpskoj pokrajini.

Poseta presednika Vučića Kosmetu je složena u bezbednosnom smislu, ne mogu reći da je njegova bezbednost neposredno ugrožena, ali okolnosti su teške, rekao je ministar Nebojša Stefanović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Istakao je da su veterani, pogotovo iz Drenice pozvali stanovništvo i bivše borce OVK da se okupe na putu ka Banjama i sa nekoliko kamiona, putničkim vozilima i gomilom materijala spreče predsednika da dođe u srpsko selo.

Situacija koja se usložnjava se, rekao je Stefanović, prati iz minuta u minut.

“Tokom noći prijavljeni su i rafali našim obaveštajcima, sagledava se bezbednost predsednika i mogućnost da se bez incidenta dođe do Banja. Videćemo koliko će biti moguće”, naveo je Stefanović.

Ovo je, ističe, ispit za kosovsku policiju i Kfor koji su dužni da obezebede posetu predsednika Srbije.

“Videćemo koliko će biti profesionalni i pokazaće se koliko prištinske vlasti stoje iza ovakvog događaja. Ovo je signal Srbima da nisu dobridošli”, rekao je Stefanović.

Ukazuje da su rizici, pored izbijanja incidenta sa vatrenim oružjem i bezbednost srpskog stanovništva koje tu živi, a koje je okruženo većinski albanskim stanovništvom.

“Vučić otišao na KiM sa porukom mira”

Stefanović kaže da je ključni utisak da je Vučić otišao na KiM sa porukom mira i da se pričalo o konkretnim stvarima.

Srbima je ranije nedostajalo da neko govori o budućnosti i da iznese plan šta konkretno donosi i nudi, kaže ministar.

Podseća da se govorilo o tome šta privrednici mogu da investiraju i šta Srbija može da uradi.

Investicije su dobre za sve u regionu i dobro je da to dopre i do predstavnika Albanaca. Međutim, nije siguran da oni imaju kapacitet da to shvate.

Jedni su, kako objašnjava, izrasli iz terorirističkog šinjela, dok su drugi živeli u laži da je KiM nezavisno a sada vide da to nije tako.

Te realnosti moraju da prihvate, i kada budu spremni da sa Srbima sednu za sto i formiraju ZSO, možda će tada biti spremni da razumeju to što Vučić govori, poručuje Stefanović.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još