Na Gazivodama mirno, konvoj KPS ka prelazu Brnjak

Na putevima ka hidroelektrani Gazivode, u opštini Zubin potok, prvoj tački posete predsednika Aleksandra Vučića KiM, danas pre podne nema vidljivog prisustva pripadnika kosovske policije, ali je prema administrativnom prelazu Brnjak prošao jedan konvoj KPS, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Na brani hidroelektrane Gazivode se, inače, privode kraju pripreme za doček predsednika.
Zaposleni HE Gazivode postavili su na branu veliku zastavu Srbije, a Vučića dočekuje i veliki baner sa porukom „Dobrodošao predsedniče Srbije“, dok se na samoj brani vijore se male zastave Srbije.
Na putu ka Hidroelektrani sve je mirno, kao jezero na kojem je brana, ali je kraj ekipe Tanjuga na povratku ka Zubinom Potoku prošao konvoj KPS u pravcu Brnjaka.
Dok se vrše poslednje pripreme za doček predsednika Srbije, koji je, i pored ranijeg protivljenja privremenih institucija u Prištini, insistirao da poseti i Gazivode, na branu dolaze i građani okolnih mesta, koji žele da dočekaju šesfa srpske države.
Radomir Galjak, koji živi u selu Rezala, nadomak brane, rekao je da je došao, videvši radove, da se informiše kada tačno stiže predsednik, kako bi sa rođacima i ostalim meštanima došao da ga dočeka.
„Ja sam se posle sticanja penzije, pošto sam radio u Smederevu u Železari, vratio na očevinu, gde sam rođen i gde sam odrastao. Vuklo me stalno da se vratim an svoje imanje i kada sam stekao penziju ja sam se vratio“, kazao je on Tanjugu dodavši da se ne palši da bi moglo ponovo doći do sukoba.
Galjak smatra da predsedik vodi pravu politiku:
„Njegova poseta mnogo znači kao podrška za ovaj strateški jako važan objekat, a i za građane koji žive ovde. Mi koji živimo u ovom delu Kosova i Metohije podržavamo politiku predsednika i sve što je do sada uradio“, naglasio je on.
On je izrazio uverenje da predsednik Srbije, od kojeg, kao i drugi građani, očekuje da čuje kakvo je stanje u dijalogu sa Prištinom, neće izneveriti srpski narod.
Najavio je da će građani prirediti pravi doček predsedniku Srbije.
Hidroelektrana Gazivode, najspornija tačka današnje posete predsednika Aleksandra Vučića, za koju su prištinske vlasti tek sinoć, i tek na intervenciju SAD i EU, dale dozvolu za obilazak, od strateškog je znacaja za opstanak i buducnost Srba na Kosovu i Metohiji, a, zajedno sa Trepcom i trafostanicom Valac, strateški veoma važna i za Srbiju u celini.
„Poseta je odobrena. Odluka je doneta pre pola sata“, rekao je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli u petak uveče, i dodao da, posle pritiska „EU i saveznika nije bilo izbora“.
Prethodno, vlasti u Prištini nisu htele da daju dozvolu.

 

Izvor  Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još