• Početna>
  • Vesti>

Na biznis forumu predstavljena i Regionalna Razvojna Agencija KiM

Na biznis forumu koji je danas održan u Leposaviću, predstavljena je i Regionalna Razvojna Agencija Kosova i Metohije, za čije osnivanje je najzaslužniji državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović.

Forum se održava u organizaciji Kancelarije za KiM i to je prilika za poslovne susrete vodećih kompanija iz centralne Srbije sa privrednicima sa KiM, kao i za predstavljanje privrednih i investicioni potencijala opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM.

Predstavljajući najmlađu razvojnu agenciju u Srbiji, direktor Regionalne razvojne agencije Kosova i Metohije Branka Perović istakla je da ideja o osnivanju agencije postoji već nekoliko godina, ali da je do njene realizacije došlo tek pre nesto više od 4 meseca potpisivanjem ugovora o osnivanju od strane 12 osnivača, među kojima su 10 jedinica lokalnih samouprava, Udruženje poslovnih žena „Avenija“ i Zemljoradnički Savez Zubin Potok.

“Danas moram da iskoristim priliku i izrazim zahvalnost g-dinu Branimiru Stojanoviću, državnom sekretaru Ministarstva privrede, koji od samog početka, a nadam se da će to činiti i dalje, ulaže veliki trud i pruža punu podršku da agencija krene da posluje na način na koji to rade ostale agencije u Srbiji. Aktivnosti koje će naši saradnici u okviru sektora sprovoditi, odnose se na jačanje institucionalnih kapaciteta lokalnih samouprava, unapređenje i podršku urealizaciji razvojnih programa i projekata na lokalnom i regionalnom nivou, osnaživanje ljudskog kapitala kroz programe obuke i stručnog usavršavanja, a posebno u okviru oblasti jačanja malih i srednjih preduzeća, kao i u okviru podrške razvoju poljoprivrede i drugim sektorima“, kazala je Perović.

Ona je istakla da je Regionalna Razvojna Agencija Kosova i Metohije započela privredni popis koji je organizovan na teritoriji 19 opština u kojma Srbi žive, s ciljem da se prikupe konkretne informacije o tome ko su lokalni primarni proizvođači, gde se oni nalaze, čime se bave, kakvi su im proizvodni procesi, koliko radnika zapošljavaju i kakvi su im planovi za budućnost.

Govoreći o problemima kazala je da svi privrednici imaju slične probleme, a to su nedovoljno razvijeno tržište na kome mogu da plasiraju svoje proizvode, da postoji ili potpuni bojkot od strane albanskog tržišta ili da uspevaju da na kratko vreme izlože proizvode na police albanskih marketa, nedostatak povoljnijih uslova finansiranja je takođe prisutan kod većine privrednika obzirom da se oslanjaju isključivo na sopstvene izvore finansiranja a ne poriču ni činjenicu da postoji neinformisanost o svim podsticajnim merama domaćih i inostranih izvora finansiranja, kao i nedovoljno razvijeni tehnološki procesi proizvodnje.

“Druga bitna aktivnost u kojoj učestvujemo jeste uspostavljanje poslovne saradnje privrednika sa Kosova i Metohije i predstavnika jednog od većih trgovinskih lanaca u Srbiji. Pregovori o izlaganju proizvoda srpskih proizvođača na policama marketa traju već izvesno vreme i nadam se da ćemo vrlo uskoro moći da javnost upoznamo sa celokupnom akcijom“, istakla je Perović.

Biznis forumu su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, zamenik predsednika kosovske vlade Dalibor Jevtić i kosovski ministar za poljoprivredu Nenad Rikalo.

Učesnicima biznis foruma na zatvaranju se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

 

Comments

Pročitaj još