• Početna>
  • Vesti>

Vučić se neće sastati sa predstavnicima Prištine u Briselu

Predsednik Srbije neće danas u Briselu razgovarati s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a pitanje je da li će se i kada nastaviti razgovori s Prištinom, rekao je novinarima u Briselu direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić, nakon razgovora Vučića sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini.

“Zbog svih laži, pokvarenosti, prevara i odvratnog pristupa koji su prema Srbima, srpskoj strani, predstavnici Prištine pokazali prethodnih dana, vređajući, obmanjujući, preteći, preteći čak i predsednikovoj šesnaestogodišnjoj ćerki, zbog svega što su uradili prethodnih dana predsednik Vučić neće danas razgovarati sa predstavnicima Prištine ovde u Briselu i pitanje je kako i kada, da li ćemo sa ovima ili sa nekim ljudima u budućnosti koji budu razumniji, moći da nastavimo ove razgovore koji su u prethodnom periodu započeti”, izjavio je Đurić.

On je vlasti u Prištini optužio za pokušaje “da se Vučiću zabrani da poseti jezero Gazivode, da poseti Sever Kosova”, a kosovskog predsednika Hašima Tačija da je u medijima prezentovao “kako se tobože razgovara o Medveđi, Bujanovcu”, a onda pokazivao “teritoriju koja je veća od celog Kosova i Metohije, na području naše južne Srbije, kao predmet razgovora”.

“Želim da sasvim jasno i otvoreno kažem: jedino pitanje koje je nerešeno ovde, jedino pitanje teritorije oko kojeg se razgovara i spori, to je pitanje Kosova i Metohije. To je jedino o čemu se razgovara. Sve ovo drugo ne služi ni za šta drugo nego da ruši ceo taj proces”, izjavio je Đurić.

Proces dijaloga, kako je kazao, ruši sa jedne strane “nespremnost i loša volja Prištine”, a sa druge strane, Evropska unija, podsetio je, “je ustvari trebalo i da obezbedi normalne uslove za ove razgovore, da se ovi razgovori ne vode u uslovima ucena, pretnji pritisaka.”

Vučić je odbio da se sastane sa Tačijem ubrzo nakon što je u Beogradu u petak ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potvrdio nezvanične informacije državne televizije da je Vučić odlučio da se prekine komunikacija sa kosovskom policijom i Kforom.

“Predsednik je odlučio da prekinemo komunikaciju sa KPS i Kforom”, rekao je Stefanović za televiziju Prva, bez objašnjenja razloga te odluke. O tome da li će Vučić ići u planiranu posetu Kosovu za vikend, Stefanović je rekao da će razgovarati jada se Vučić vrati iz Brisela.

“Ako predsednik odluči da ide na Kosovo i Metohiju, njega tamo niko neće hapsiti. Dobro poznajem i njega i one koji idu s njim”, rekao je Stefanović.

Izvor RTS-Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još