Tanin očekuje da će dijalog ostvariti pozitivan napredak

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN na Kosovu i šef Unimka Zahir Tanin je, dan uoči današnjih sastanaka u Briselu na poziv Federike Mogerini, izrazio nadu da će dijalog Beograda i Prištine ostvariti pozitivan napredak.

Zahir Tanin je danas odgovorio na pitanja koja mu je Tanjug juče uputio, te na pitanje da li je kompromis jedino moguća opcija za rešenje kosovskog problema, Tanin kaže da se Unmik uzdržava od komentarisanja “specifičnih elemenata” o kojima se vode razgovori u okviru ovog procesa.

“Vlast i institucije UN u potpunosti podržavaju Evropsku uniju u njenom nastojanju da se postignu sporazumna rešenja za tekuća pitanja”, rekao je Tanin, upitan da li Unmik podržava Briselski dijalog.

U pogledu Kosova, ističe, Ujedinjene nacije zadržavaju statusnu neutralnost, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 (1999) i dodaje da pažljivo prati dešavanja u dijalogu za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Inače, tokom današnje runde dijaloga u Briselu održani su odvojeni bilateralni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Sastanak Vučića sa Mogerinijevom je trajao dva sata, a predsednik je odlučio da ne razgovara sa Tačijem.

 

Izvor: Tanjug

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."