• Početna>
  • Vesti>

Novosti: Englezi stigli na KiM da špijuniraju predsednika

Operativna grupa britanske obaveštajne službe MI6 u sredu je iz Makedonije prebačena na KiM, i to isključivo zbog dolaska predsednika Aleksandra Vučića.

To za Novosti otkriva dobro informisan izvor iz obaveštajnih struktura.

Kako prenose izvori Novosti, Vučićeva poseta spada u visokorizične i za nju su, i politički i bezbednosno, veoma zainteresovane razne strukture, ne samo sa ovih prostora, nego i iz svetskih centara moći. A posebno britanske obaveštajne službe, čiji operativci već duže imaju pojačan angažman na ovim prostorima, o čemu su “Novosti” već pisale.

Prema ovim informacijama, za dvodnevnu posetu predsednika KiM na noge su podignute sve srpske službe bezbednosti, ali i međunarodne snage u pokrajini.

Trase kojima se bude kretao Vučić i sva mesta koja će posetiti obezbeđivaće pripadnici Kfora i Kosovskih policijskih snaga. U vazduhu će sve vreme posete biti dva helikoptera Kfora, a još dve letelice sa sanitetskim materijalom biće u pripravnosti.

Stručnjak za bezbednost Božidar Spasić kaže da je poseta bezbednosno izuzetno složena, ali smatra da predsednik nije ugrožen i da će sve proći bez incidenata:

„Naravno, nikad niste potpuno sigurni, jer uvek postoje grupe koje su van kontrole ili su pod kontrolom nekih moćnih faktora. Postoje velike službe, poput britanske, kojima ova poseta nije u interesu i koje mogu da zakomplikuju stvari. Ipak, imajući u vidu da ovu posetu nije odobrila Priština već međunarodne snage na KiM, očekujem da će one i učiniti sve da ne bude nekih nepredviđenih situacija.“

Kriminolog Zlatko Nikolić upozorava da poruke koje stižu iz Prištine poput one da bi “Vučić moga da prođe kao Đurić” podgrevaju atmosferu, koja je slična onoj pred odlazak srpskog predsednika u Potočare gde je jedva izbegao linč:

„Matrica je ista i sve ukazuje na to da se sprema sličan scenario. Verujem da su i naše službe, ali i međunarodni faktori izvukli pouke iz Potočara i da će učiniti sve da ne bude neugodnih situacija“.

 

Izvor Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još